Kontekstas

2021 metų gegužės mėnesį, po Vakarų reakcijos į priverstinį lėktuvo nutupdymą Baltarusijoje, Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad Baltarusija nelegalių migrantų nebelaikys ir nebestabdys. Nuo tada Lietuvos – Baltarusijos sieną kasdien kerta tarp keliasdešimties ir kelių šimtų migrantų, kurių skaičius Lietuvoje išaugo keliolika kartų lyginant su pernai metais. Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigia, kad išaugęs nelegalių migrantų skaičius yra Baltarusijos režimo sąmoningai vykdomas hibridinis karas ir politika prieš Lietuvą.

Atvykę migrantai iš pradžių apgyvendinami laikinose migrantų stovyklose, vėliau perkeliami į jiems skirtus namus.

Melas: stovyklose migrantai kankinami

„Ar kas nors numatė, kokios pasekmės gali ištikti silpnos ar labiau pažeidžiamos prigimties žmogaus psichiką, jį įkalinus 9-12 mėnesių, kai jis to nenusipelno?
2022-02-02 Kybartai. Vedamas į vienutę, migrantas duris atidariusiam pareigūnui viena ranka paėmė už veido, o kita ranka už kaklo ir pastūmė. Šis migrantui suėmė galvą ir pajuto smūgį alkūne į šoną. Nukrito laikrodis. Paklaustas, kodėl nesusivaldė, atsakė: Visi pareigūnai blogi ir rasistai“, – štai toks pavyzdys pateikiamas straipsnyje, norint iliustruoti, kaip kenčia migrantai. O pavyzdys – apie tai, kaip būtent migrantas užpuolė pareigūną.

Taip pat iškraipomi faktai. Rašoma: „Dokumentuose teigiama, kad nervingas migrantas suvaldytas antrankiais ir nuvestas į „kambarį nusiraminti“, o paskui sakinys apie nenaudotą smurtą…Tiesą sakant, tarp eilučių kartais parašyta daug daugiau negu eilutėse.“

Tuo bandoma spekuliuoti, neva „nenaudotas smurtas“ kaip tik reiškia panaudotą smurtą. Tam pagrįsti nėra jokių įrodymų, o teismo dokumentai patvirtina smurto nebuvimą. Randama informacijos, kad dauguma kaltinimų buvo nepagrįsti ir paneigti. Bent du iš užsieniečių Lietuvos pareigūnus kaltina smurtu, sako buvę sumušti ir apkandžioti šunų, vienas nurodo praradęs 1000 eurų ir telefoną. VSAT atstovo teigimu, šie kaltinimai pagrindo neturi, o sulaikytieji bėgliai jokių nusiskundimų pareigūnams nepateikė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją