Mitas ir tiesa

„Faktas tas, kad daugybė žmonių teigia susidūrę su būtybėmis, panašiomis į didžiulius vilkus, kurie, kaip teigiama, klajoja po Jungtines Amerikos Valstijas ne mažiau kaip ant dviejų galūnių. Nenuostabu, kad vis dažniau tikima, jog vilkolakiai tikrai egzistuoja. Galbūt taip ir yra“, – teigiama straipsnyje.

Vilkolakis (vilkãtas, vilktakas; tarptautinis terminas likantropas) – mitinė būtybė, žmogus, pasiverčiantis vilku.

Autorius teigia, esą vilkolakiai, tikėtina, iš tiesų egzistuoja ir pateikia įvairius liudijimus bei istorijas tam pagrįsti. Liudijimai – tai tiesiog subjektyvūs žmonių pasakojimai.

Per visą istoriją vilkas buvo ryškus daugelio pasaulio kultūrų folklore ir legendose. Išgalvoti vilkai tapo apgaulės ir naikinimo sinonimu, ypač keliose pasakose, kuriose piktadarys yra Didysis Blogasis Vilkas (Big Bad Wolf – angl.). Šios istorijos taip pat apėmė pasakojimus apie žmones, kurie paverčiami vilkais.

Iš tiesų vilkolakių nėra. Gauruoti žmonės – paprasčiausiai sergantys. Hipertrichozė yra medicininė būklė, dėl kurios įvairiose kūno dalyse daugėja plaukų.

Pastaruoju metu geriausiai žinomi ir ištirti atvejai yra vilkų šeima iš Meksikos, kai kurie iš jų serga paveldima įgimta hipertrichozės forma. Jų DNR genetinė analizė nustatė bendrus X chromosomos anomalijas, kurios turi įtakos genams, galintiems kontroliuoti plaukų augimą.

Seniau žmonės tokia liga sergančius šeimos narius slėpdavo ir į lauką išleisdavo tik naktimis (ypač šviečiant pilnačiai, kuomet būna šviesiausia). Taip susiformavo mitas apie tik per pilnatį pasirodančius vilkolakius

Vaizdo įrašai ir nuotraukos

Straipsnyje yra ir nuotraukų bei nuorodų į vaizdo įrašus. Iš vaizdo įrašo matyti, kad vilkolakių buvimo „įrodymai“ suklastoti.

Įraše, kairėje pusėje, matomas „vilkolakis“ iš tiesų yra stovinti meška. Kiti demonstruojami vilkolakiai akivaizdžiai negrabiai nupiešti kompiuteriu.

Išvada: vilkolakiai tėra mitas, kuris šiomis dienomis tebėra gajus dėl medicininės būklės, sukeliančios padidintą plaukų ant kūno augimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją