Straipsnyje, pavadinimu „Ukrainoje legalizuota prievarta prieš moteris, Lietuvoje – masiniai palaikymo perfomancai“ skleidžiama klaidinga informacija apie ukrainiečių neva terorizuojamas ir prievartaujamas moteris, taip pat diskredituojamos Lietuvoje vykdytos protesto akcijos, skirtos atkreipti pasaulio dėmesį į Rusijos karių Ukrainoje vykdomus nusikaltimus.

Tai – jau ne pirmas kartas, kai portale pasirodo panaši dezinformacija, panaudojant dalį medžiagos, iš tiesų nufilmuotos Ukrainoje, o dalį – iš Rusijos nusikalstamų grupių įvykdytų nusikaltimų.

Straipsnyje įkeltas vaizdo įrašas, kuriame rodoma prie medžio lipnia juosta rišama moteris. Šalia įrašo nurodoma, kad „internete pasirodo vis daugiau vaizdo įrašų, kuriuose Ukrainos herojai tyčiojasi iš vietos merginų ar moterų – jas pagauna neva „vagiančias“, paskui pririša prie medžio, visaip terorizuoja ir prievartauja.“

Šiuo aprašymu bandoma įtikinti, esą tokiu būdu elgiamasi su nekaltomis moterimis, žodis „vagiančias“ rašoma kabutėse. „Melo detektorius“ jau rašė, kad keliuose Ukrainos miestuose iš tiesų užfiksuotos panašios bausmės – pareigūnai ir gyventojai bando tokiu būdu pažeminti ir pamokyti karo šalyje metu vagiančius žmones. Matyti, kad šiame vaizdo įraše užfiksuota tokia pati situacija – vagilė lipnia juosta pritvirtinta prie medžio, o ant jos nugaros matyti priklijuotas užrašas, išvertus į lietuvių kalbą reiškiantis „Patinka vogti“.

Sprendžiant iš įrašo, negalima daryti išvadų, kad mergina buvo prievartaujama ar kaip kitaip skriaudžiama – įraše tai neparodoma, moteris pririšta prie medžio apsirengusi įprastais drabužiais.

Ant įrašo nurodoma, kokiame „Telegram“ kanale juo buvo pasidalinta, tačiau jo kanale jau nebepavyko aptikti.

Tuo tarpu antrasis vaizdo įrašas, kuriame rodoma, kaip merginai kerpami plaukai, apskritai nėra susijęs su Ukraina. Ant įrašo taip pat nurodoma, kokiame „Telegram“ kanale juo pasidalinta. Kanalo pavadinimas „SPORTIK_18PLUS“ išduoda, kad jis yra susijęs su Rusijoje veikiančiomis nusikalstamomis grupuotėmis „спортики“ (nuo žodžio „sportininkai“ – aut. past.).

Šios grupuotės, susijusios su narkotikų prekeiviais, baudžia asmenis, kurie iš pastarųjų pasisavina pinigus arba narkotikus. Į žiauriu elgesiu pagarsėjusių „спортики“ akiratį patenka ir tokiu būdu prasikaltusios merginos – jas grupuočių nariai muša, tyčiojasi, degina plaukus, priverčia išsirengti ir prievartauja.

Minėtoje „Telegram“ grupėje pateikiami su „спортики“ veikla susiję necenzūriniai vaizdo įrašai.

Kairėje – Ukrainoje nubausta vagilė; dešinėje – nusikalstamos Rusijos grupuotės auka

Grupuočių vykdomus žiaurumus melagingai susieti su ukrainiečiais mėginama jau ne pirmą kartą. „Melo detektorius“ jau rašė apie tai, kad anksčiau tas pats portalas viešino žiaurius įrašus, kuriuose rusų nusikaltėliai degino merginai plaukus, o kitą – privertė išsirengti šaltyje ir prievartavo bei melagingai įvardijo tai, kaip Ukrainos pajėgų darbą.

Laisvaslaikrastis.lt patalpintame straipsnyje taip pat pateikiama klaidinga Vilniuje vykusių protesto akcijų interpretacija, tvirtinant, esą lietuviai tokiu būdu išreiškė palaikymą Ukrainos karių neva vykdomiems žiaurumams.

Vienoje patalpintoje nuotraukoje matomos moterys kruvinomis kojomis iš tiesų protestavo prieš rusų karių Ukrainoje vykdomus žiaurus moterų prievartavimus. Į balandžio 16 d. prie Rusijos ambasados Vilniuje susirinkusios moterys atsistojo priešais „kruviną“ tvenkinį apsirengusios baltomis kelnaitėmis, „krauju“ nudažytomis kojomis su juodais plastikiniais maišais ant galvų. Tokiu veiksmu moterys ragino atkreipti dėmesį į seksualinę prievartą, kurią Ukrainoje vykdo rusų kareiviai.

Tuo tarpu kiti straipsnyje panaudoti kadrai iš „kruvino“ vakarėlio – akimirkos iš balandžio 22 d. vakare vykusios protesto akcijos. Prie „Prancūzų kultūros centro“ esančiame Sirvydo skvere, vilniečių pramintame „Prancūzparkiu“ menininkai surengė makabrišką „kruviną“ puotą, pavadintą „France in Trance“. Ja buvo siekiama atkreipti dėmesį į vangią Vakarų Europos reakciją dėl Rusijos vykdomo genocido Ukrainoje.

Išvados

Tik vienas iš pateiktų vaizdo įrašų yra susijęs su įvykiais Ukrainoje, tačiau jis neįrodo, kad Ukrainos policija ar kariai prievartauja ar terorizuoja moteris. Prie medžio lipnia juosta pririšta mergina tokiu būdu buvo nubausta už įvykdytą vagystę. Kai kuriuose Ukrainos miestuose užfiksuotos tokios „teisingumo“ vykdymo apraiškos, tačiau už vagiliavimą pririšant prie medžio ar stulpo baudžiami tiek vyrai, tiek moterys.

Tuo tarpu kitas vaizdo įrašas, kuriame merginai kerpami plaukai, buvo nufilmuotas Rusijoje. Tai – nusikaltėlių gaujos, pavadinimu „спортики“ padarytas nusikaltimas. Šios gaujos žiauriai baudžia narkotikų prekeivius apvogusius asmenis.

Dvi protesto akcijos, apie kurias kalbama minėtame straipsnyje, nebuvo skirtos ukrainiečių neva vykdomiems žiaurumams palaikyti, atvirkščiai, jų metu buvo siekta atkreipti dėmesį į žiaurų Rusijos pajėgų elgesį Ukrainoje ir kitų valstybių nuolaidžiavimą vykstančiam karui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)