„Youtube“ ir kituose socialiniuose tinkluose pasidalintame įraše rodomi eilėmis suguldyti žmonių kūnai, uždengti juodais apdangalais, turinčiais vaizduoti lavonmaišius. Ekrane matomas žinių vedėjas pasakoja apie Rusijos invazijos į Ukrainą metu nužudytus žmones, o ekrano apačioje matoma žinių juosta, kurioje rašoma: „Ukrainos sveikatos ministerija: 57 žmonės mirę, 169 – sužeisti nuo Rusijos atakos į Ukrainą pradžios“.

Įrašas buvo įkeltas kovo 7 dieną, taigi, antrąją karo savaitę. Jį peržiūrėjo daugiau nei 34,5 tūkst. žmonių.
Tokiu turiniu siekta įtikinti, esą Ukrainoje vykstantis karas yra suvaidintas, netikras, nes uždengti „lavonai“ juda, pasitaiso savo apklotus.

Iš tiesų, įrašas visai nesusijęs su Rusijos invazija į Ukrainą. „Melo detektoriui“ pavyko išsiaiškinti, kad originalus reportažas „Youtube“ platformoje atsirado likus beveik mėnesiui iki karo Ukrainoje pradžios – vasario 4 d. Juo pasidalino austrų televizijos kanalo „OE24.TV“ paskyra. Įrašas pavadintas „Wien: Demo Gegen Klimapolitik“ (liet. „Viena: protestas prieš klimato kaitą“).

Reportaže kalbama apie Vienoje suorganizuotą akciją, nukreiptą prieš politinių sprendimų, kurie pristabdytų klimato kaitą, nebuvimą. Akcijoje dalyvavę asmenys apsimetę mirusiais tam, kad tokiu būdu atkreiptų dėmesį į problemą.

Panašaus tipo akcijos, kuriomis raginama atsigręžti į žemei gresiančią katastrofą, nėra naujiena. 2019 m. aktyvistų organizacija „Fridays for Future“ surengė panašią akciją ir Lietuvoje – Vilniuje bei Kaune.

Išvados

Minėtas vaizdo siužetas nėra susijęs su šiuo metu Ukrainoje vykstančiu karu ir neįrodo, kad karo aukos yra netikros ar kariniai veiksmai – suvaidinti. Šiame reportaže buvo kalbama apie Austrijoje vykusią protesto prieš klimato kaitos problemos ignoravimą akciją, kurios dalyviai apsimetė mirusiais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją