Vaizdo įrašas, pažymėtas „N – 18“ ženklu sudarytas iš trijų dalių. Dviejose jų matomos žiauriai sumuštos prieš kameras nusirengiančios moterys. Įrašai daryti mėgėjiška kamera.

Tuo tarpu viršutiniame dešiniajame kampe matyti juodaplaukės merginos žalia spalva nudažytu veidu nuotrauka. Nuotraukoje ji geltona lipnia juosta pritvirtinta prie gatvės apšvietimo stulpo ir visiškai apsirengusi pereinamojo sezono drabužiais.

Šie kadrai buvo susieti su neva Ukrainos karių vykdomu smurtu. Melagienas dažnai skleidžiančiame portale laisvaslaikrastis.lt prie įrašo pateikta antraštė: „Ukrainos didvyriai kare patenkina ir savo seksualines fantazijas“.

„Melo detektorius“, atlikęs atvirkštinę vaizdų paiešką ir paiešką pagal ant dviejų vaizdo įrašų matomus vartotojų pavadinimus išsiaiškino, kad pateikti atvejai vyko visai ne Ukrainoje ir nėra siejami su šioje šalyje vykstančiu karu.

Šie kadrai buvo nufilmuoti Rusijoje ir yra siejami su šioje šalyje veikiančiomis baudėjų gaujomis, rusiškai vadinamomis „спортики“ (nuo žodžio „sportininkai“ – aut. past.). Grupuotes samdo narkotikų prekeiviai, dažniausiai jas sudaro atletiško sudėjimo vaikinai, kurie „baudžia“ narkotikų perpardavinėtojus, pasisavinusius pinigus, arba narkotinių medžiagų vartotojus, neatsiskaičiusius už medžiagas – jiems grasina, žemina, baugina ir naudoja fizinę prievartą.

Šios grupuotės negaili ir merginų, narkotikų rinkoje įvykdžiusių nusižengimus.

Žiauriu elgesiu garsėjančios „спортики“ grupės, kaip atskleidžiama viename interviu su grupuotės vadeiva, save laiko „auklėtojais“, o ne žiauriais nusikaltėliais.

Vaizdo įrašą, kuriame matoma šviesiaplaukė lauke išsirengianti mergina kruvinu veidu „Melo detektoriui“ pavyko aptikti „Telegram“ kanale @mrazevo01, turinčiame beveik 167 tūkst. sekėjų.

Šalia minutės trukmės įrašo pateiktas trumpas komentaras rusų kalba (pateikiame vertimą į lietuvių kalbą – aut. past.): „Tipiška skolininkė užkniso „sportininkus“ (mes smerkiame ir nepalaikome nė vienos konflikto pusės). Taigi, vargšelei nudegina plaukus, o vėliau ji išsirengia šaltyje“.

Nusikaltėlių grupuotės iš Rusijos aukos

Įrašą įkėlęs asmuo pasirašo žodžiu „Бык“, reiškiančiu „jautį“.

Kitas vaizdo įrašas, kuriame matoma šaltyje išrengta tamsiaplaukė mergina, pažymėtas pseudonimu „zloybykk“, reiškiančiu piktą jautį, taigi, gali būti, kad abiem vaizdo įrašais dalinosi tas pats asmuo.

Prie šio įrašo taip pat nurodoma, ko gali tikėtis žiūrovas – merginą lauke išrengia ir išprievartauja „sportininkų“ gaujos atstovai.

Nusikaltėlių grupuotės iš Rusijos aukos

Šaltiniuose rusų kalba galima rasti ne vieną straipsnį ir liudijimą apie „спортики“ grupuotes, su kuriomis kovoja vietos teisėsauga.

Taigi, šie vaizdo įrašai nėra susiję su įvykiais Ukrainoje, su merginomis žiauriai elgėsi ne ukrainiečiai kariai, o rusų nusikaltėlių grupės „спортики“, susijusios su prekyba narkotikais.

Tuo tarpu nuotrauka, kurioje matoma apsirengusi, bet prie gatvės stulpo lipnia juosta pririšta mergina buvo padaryta Ukrainoje, tačiau fotografija nėra susijusi su seksualiniu smurtu. „Melo detektorius“ apie šį atvejį jau rašė. Prie stulpo buvo pririšti keli romų tautybės asmenys, ne kartą vogę parduotuvėje. Jei portale būtų įkelta visa nuotrauka, o ne tik merginos veidas ir biustas, kadre būtų matyti šalia pririštų žmonių padėtas maišas su pavogtomis gėrybėmis.

Tendencija karo metu vagiančius asmenis (nepaisant jų tautybės, nes tokiose fotografijose yra užfiksuoti ne tik romai, bet ir patys ukrainiečiai) nubausti ir pririšti prie stulpų kartu su pavogtais daiktais pastebėta keliuose Ukrainos miestuose. Ukrainiečiai tokiu būdu bando patys vykdyti teisingumą ir prasikaltusius vagišius pamokyti. Tiesa, šiomis nuotraukomis aktyviai dalinasi Kremliaus propagandos skleidėjai, jas pasitelkdami kaip įrodymą, kad ukrainiečiai žiauriai elgiasi su žmonėmis.

Išvados

Paviešinti kadrai nėra susiję su Ukrainos karių neva vykdomais seksualiniais nusikaltimais. Dviejuose vaizdo įrašuose matomos moterys – Rusijoje siautėjančių su narkotikų prekeiviais susijusių baudžiamųjų grupuočių aukos, greičiausiai iš prekeivių pavogusius narkotines medžiagas arba pinigus už jas.

Tuo tarpu nuotraukoje matoma prie stulpo pririšta mergina nebuvo seksualiai išnaudota – ji nufotografuota su drabužiais ir tokiu būdu buvo nubausta už vagiliavimą parduotuvėje. Plačiau apie šį atvejį galima skaityti čia. Šios grupuotės daromi žiaurūs reportažai su ukrainiečių elgesiu melagingai siejami ir Rusijoje. Straipsnis apie tai pasirodė rusiškoje „Melo detektoriaus“ versijoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją