S. Ritterio pareiškimai jau buvo patekę į „Melo detektoriaus“ akiratį – tąkart jis melavo, kad Ukrainos armija yra didesnė už Rusijos, o rusai į civilius nešaudo [žr. Šaltiniai].

Šįkart S. Ritteris skleidžia Kremliaus propagandos naratyvą, kad Ukrainą esą valdo naciai. Vaizdo įraše jis teigia: „Kas kontroliuoja Ukrainą? Ne Zelenskis, ne Parlamentas. Naciai.“

Kai Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas vasario 24 d. paskelbė karą Ukrainai, tai jis pagrindė Ukrainos denacifikacija – kad neva reikia „išvalyti“ Ukrainą nuo nacių. Terminas denacifikacija buvo naudojamas II Pasauliniame kare, kai šalys-sąjungininkės siekė išvaduoti nacių valdomas valstybes.

Tačiau „denacifikacija“ Ukrainoje yra faktiškai klaidinga. Visų pirma, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis yra rusakalbis žydas, kuris rinkimus laimėjo didele persvara prieš kandidatus, kurie nėra žydai. Kaip npr.org teigia Olga Lautman, Europos politikos analizės centro vyresnioji bendradarbė, naciai sudaro apie 2 proc. Ukrainos populiacijos, o dauguma žmonių nelabai nori turėti su jais ką bendro. Jos teigimu, JAV ir kitos Vakarų valstybės turi daugiau neo-nacių ir su jais siejamų judėjimų, nei Ukraina.

Ulrichas Schmidas, Rusijos kultūros ir visuomenės profesorius iš Sankt Galeno universiteto Šveicarijoje, kuris tyrinja nacionalizmą Rytų Europoje, V. Putino teiginius dw.com apibūdina kaip „klastingą užuominą“. Jo teigimu, tiesa, kad per Euromaidano protestus 2013 ir 2014 metais būta pavienių kraštutinių dešiniųjų grupių, tačiau šiandien jos vaidina antraeilį vaidmenį. „Jų yra, bet pačioje Rusijoje kraštutinių dešiniųjų grupių yra bent tiek pat, kiek Ukrainoje“, – teiga U. Schmidas.

Žydai ir Holokausto aukos taip pat pasmerkė tokį Kremliaus naratyvą. Aušvico muziejus dar vasario 25 d. pasmerkė Rusijos karą Ukrainoje, o V. Putiną apkaltino istorijos iškraipymu ir bandymu pateisinti invaziją.


Taigi, remiantis aukščiau išvardintais faktais, S. Ritterio pareiškimą, kad Ukrainą valdo naciai, galima laikyti melagingu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją