Balandžio 14 – 15 dienomis „Facebook“ socialiniame tinkle tarp JAV prezidento kritikų akimirksniu išplito vaizdo įrašo kadrai, kuriuose rodoma J. Bideno kalba. Kelių sekundžių trukmės įraše pasirodo, kad prezidentas, baigęs kalbėti, pasisuka ir ore paspaudžia ranką, nors priešais jį niekas nestovi.

To paties įrašo kadrai vėliau panaudoti juokeliams kurti, pavyzdžiui, viename paveikslėlyje priešais prezidentą nuotraukų redagavimo programa įklijuotas Hitlerio atvaizdas taip, kad atrodytų, jog J. Bidenas paspaudžia ranką pastarojo vaiduokliui.

„Melo detektoriui“ pavyko rasti visą vaizdo įrašą, kurio trukmė – beveik valanda. Jame akivaizdžiai matyti, kad J. Bidenas niekam ore rankos nespaudė, o jo mostas reiškė ką kita.

Socialinių tinklų vartotojų dėmesio sulaukęs vaizdo įrašas buvo nufilmuotas balandžio 14 d. Šiaurės Karolinos žemės ūkio ir technikos universitete, kur prezidentas lankė naują universiteto miestelio inžinerijos ir inovacijų kompleksą ir susirinkusiai auditorijai pasakojo apie savo administracijos pasiekimus ir lūkesčius investicijų į infrastruktūrą ir ekonomiką srityje.

Kelių sekundžių trukmės iškarpa iš beveik valandos trukmės įrašo paskatino socialinių tinklų vartotojų patyčias, esą prezidentas jau per senas eiti pareigas, nes vieną akimirką, baigęs kalbėti, pasisveikino su nematomu pašnekovu, mat įraše pasirodo, kad J. Bidenas spaudžia ranką ore.

Visą vaizdo įrašą galima rasti JAV televizijos tinklo „C-Span“ interneto svetainėje. Dėmesio sulaukęs momentas parodomas maždaug ties 53-ia įrašo minute, kai J. Bidenas baigia sakyti kalbą ir pasisuka į auditoriją. Kadangi žiūrovai salėje susodinti ratu, akivaizdžiai matyti, kad prezidentas ore rankos niekam nespaudė, o nueidamas tiesiog parodė į aplink jį sėdinčius žiūrovus, tokiu būdu duodamas suprasti, kad kalba buvo skirta jiems visiems.

Socialiniuose tinkluose išplatintas tik viena kamera, buvusia priešais prezidentą, užfiksuotas vaizdas, be to, pateikta tik trumpa įrašo ištrauka, kurioje nesimato, kaip J. Bidenas pasisuka ir parodo į aplink jį sėdinčią publiką.

Išvados

JAV prezidentas Joe Bidenas nespaudė rankos ore, o rankos mostu, baigęs kalbą, tiesiog parodė į aplink jį sėdinčią auditoriją. Socialiniuose tinkluose buvo pateikta tik pusės minutės trukmės vaizdo ištrauka, nors įrašo originalo trukmė – beveik valanda. Ištrauka pasirinkta taip, kad klaidintų jį matančius asmenis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją