Rusijai palaikymą reiškiantys socialinių tinklų vartotojai karo belaisvio, ant kurio nugaros ištatuiruotas svastiką laikantis erelis, o ant krūtinės – anarchijos ženklas, nuotrauką susiejo su Rusijos propagandistų dažnai kartojamu teiginiu, esą Ukrainą reiškia „išvalyti“ nuo nacių. Tikinama, esą šis žmogus priklauso Ukrainos pajėgoms.

Vyro tapatybę, esą, įrodo paveikslėlio dešiniajame apatiniame kampe matoma kruvino paso nuotrauka, tačiau atidžiai pažiūrėjus nesunku suprasti, kad viršutiniame dešiniajame prie belaisvio laikomas dokumentas ir apatiniame dešiniajame kampe matoma išdidinta paso nuotrauka nesutampa. Tai – ne tie patys dokumentai.

Kruvino paso nuotrauka neatspindi nuo vasario 24 d. Ukrainoje vykstančios Rusijos invazijos. Ta pati nuotrauka tiriamosios žurnalistikos svetainėje „Bellingcatbuvo paviešinta dar 2015 metų kovo mėnesį.

Šalia nuotraukos pateikiamas toks aprašas: „Vasario 9 d. separatistai (aut. past. – kalbama apie separatistus iš apsišaukėliškų Donetsko ir Luhansko respublikų) paskelbė vaizdo įrašą, kuriame teigiama, kad netoli Lohvynovės nužudė ATO (aut. past. – Antiteroristinių operacijų) vadovo pavaduotoją, kaip matyti separatistų vaizdo įraše, kuriame rodomas kruvinas, tariamai jam priklausantis dokumentas.“

Fotografijoje panaudotas 2015 m. prorusiškų separatistų nufilmuotas kruvinas dokumentas nepriklauso belaisviui su tatuiruota nugara. Kaip jau minėta, šalia belaisvio laikomas dokumentas nesutampa su kruvinu pasu, matomu apačioje.

Tuo tarpu viršutinėje nuotraukoje matomas dokumentas iš tiesų priklauso Rusijos Federacijos poliečiui, o internete nesudėtinga rasti didesnės raiškos tą patį dokumentą, kuriame įvardijamas ir pats karys tatuiruota nugara.

Tai – 1993 metais gimęs Rusijos oro pajėgoms tarnavęs Stanislavas Nikolaevičius Ramenskis, kurį Ukrainos Antiteroristinių operacijų pajėgos sučiupo 2015 metų birželio 14 d. Rusijos karys ukrainiečiams į rankas įkliuvo vykdant operaciją Širokino kaime, esančiame Mariupolio regione.

Ukrainiečių aktyvistų sukurtoje interneto svetainėje myrotvorets.center (žodis „Миротворец“ išvertus jį iš ukrainiečių kalbos reiškia „Taikdarys“, - aut. past.), kurioje viešinama informacija apie žmones, laikomus „Ukrainos priešais“ arba, kaip nurodoma svetainėje, „kurių veiksmuose yra nusikaltimų Ukrainos nacionaliniam saugumui, taikai, žmonių saugumui ir tarptautinei teisei požymių“ galima rasti ir Stanislavo Nikolaevičiaus Ramenskio nuotrauką.

Karys svetainėje įvardijamas kaip karo nusikaltėlis, o pateiktame apraše rašoma:

„Rusų nacistas, besislapstantis po slapyvardžiu „Svyatoslavas Išmintingasis“. Karinio dalinio 61756 (Novorosijsko 108-osios divizijos oro pajėgų 7-oji oro desanto divizija) sutartininkas. Dalyvavo Krymo aneksijoje, buvo apdovanotas medaliu „Už Krymo grąžinimą“. Išskirtiniai bruožai: tatuiruotės ant krūtinės ir dešiniojo peties (nuotr.).“.

Išvados

Nuotraukoje matomas karo belaisvis, ant kurio nugaros ištatuiruoti nacistiniai simboliai, nepriklauso Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, tai – Rusijos Federacijos pilietis, priklausantis Rusijos oro desanto divizijai. Ši nuotrauka buvo padaryta 2015 m., kai karį sulaikė Ukrainos Antiteroristinių operacijų pajėgos. Tatuiruotas karys dalyvavo Krymo aneksijoje ir už tai buvo apdovanotas medaliu. Apatiniame dešiniajame nuotraukos kampe matoma kruvino paso nuotrauka nėra susijusi su šiuo kariu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją