Alternatyviuose žiniasklaidos kanaluose pasirodė melagingų teiginių apie nuo karo bėgančių ukrainiečių ateities planus. Teigiama, esą, į įvairias šalis išvykę karo pabėgėliai nė neketina grįžti atgal į Ukrainą.

„Beveik 80 proc. Ukrainos pabėgėlių neketina grįžti namo net ir pasibaigus karui“, – straipsnis tokia antrašte buvo publikuotas portale laisvaslaikrastis.lt. Tokiu pareiškimu bandoma manipuliuoti skaitytojų pastabumu, nes atvertus tekstą randama visiškai priešinga antraštei informacija. Po viršelio nuotrauka rašoma:

„Tapo žinoma, kiek pabėgėlių iš Ukrainos neplanuoja grįžti namo
Dauguma pabėgėlių iš Ukrainos planuoja grįžti namo pasibaigus karui – tokių žmonių 79 proc. Tik 10% nenori grįžti, o dar 11% nėra tikri dėl savo sprendimo. Šiuos apklausos rezultatus paskelbė analitinis „Razumkovo centras“.

Kaip yra iš tiesų: ar ukrainiečiai po karo ketina grįžti į Ukrainą?

Apsilankius Ukrainos ekonomikos ir politikos studijų centro, pavadinto Aleksandro Razumkovo vardu, interneto svetainėje nesunku išsiaiškinti, kokie buvo tikrieji vykdytos apklausos rezultatai. Jie svetainėje buvo paviešinti šių metų balandžio 5 d.

Nuo karo bėgančių ukrainiečių apklausa buvo vykdyta kovo 15 – balandžio 1 dienomis Užkarpatės srityje. Siekiant išsiaiškinti, koks yra tipinis nuo karo bėgančio ukrainiečio portretas, kokie ateities planai ir nusiteikimas dėl karo baigties, buvo apklaustas 101 vyresnis nei 16 metų amžiaus Ukrainos pilietis.

Apklausa parodė, kad 79 proc. respondentų ketina grįžti į Ukrainą pasibaigus karui, 10 proc. atsakė tokių planų nepuoselėjantys, o 11 proc. negalėjo atsakyti į šį klausimą.

Išvados: Razumkovo centro atlikta socialinė nuo karo bėgančių ukrainiečių apklausa parodė, kad 79 proc. apklaustųjų po karo tikisi grįžti į Ukrainą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją