Dalindamiesi žinute apie Europos šalyse išaugusią smėlio dulkių koncentraciją ir dėl jos oranžine bei raudona spalvomis nusidažiusį dangų socialinių tinklų vartotojai teiginį iliustravo fotografijomis ir vaizdo įrašais, tačiau dauguma jų visiškai neatitinka minėtos temos.

Pavyzdžiui, pirmoji pateikta nuotrauka iš tiesų buvo padaryta 2017 m. Asmuo, „Twitter“ tinkle pasivadinęs „Filosofizer“ pseudonimu fotografiją pristatė kaip savo, teigdamas, kad jam tiesiog labai pasisekė pačiupti telefoną tinkamu laiku ir tinkamoje šviesoje. Nuotraukoje matomas Londono peizažas.


Antrojoje fotografijoje iš tiesų užfiksuotas reiškinys apie kurį kalba žinutės autorė – iš Sacharos atneštos smėlio dulkės, tačiau šaltiniuose nurodoma, kad nuotrauka buvo daryta 2017 m. Londone.

Vaizdo įrašas, kuriame matomas tarsi oranžiniu ir raudonu šydu uždengtas miestas iš tiesų atspindi žinutės temą, tačiau jame nėra vaizduojama Vakarų Europa. Šie vaizdai įvairiuose portaluose cirkuliuoja maždaug nuo kovo vidurio. Prierašuose prie atskirų įrašų kadrų nurodoma, kad tai – vaizdai iš Ispanijos uostamiesčio, Kartaginos.


Po įrašo sekanti fotografija vaizduoja panašų reiškinį, apie kurį kalbama žinutėje – iš Sacharos atnešamų dulkių poveikį orui – tačiau reiškinys buvo nufotografuotas 2016 m. Reno mieste, Prancūzijoje, o ne šiemet.

Sekančioje fotografijoje užfiksuotas saulės apšviestas lėktuvo kondensacinis pėdsakas ir su Sacharos dulkėmis jie neturi nieko bendro. Ši nuotrauka internete cirkuliuoja nuo 2014 m.

Paskutinėje nuotraukoje, kurioje matomas ryškiai raudoną pėdsaką paliekantis lėktuvas iš tiesų vaizduojamas miškų gaisro gesinimas, pasitelkus orlaivį. Šią fotografiją galima rasti daugelyje fotografijų įsigijimo platformų. Kai kurios nuotraukos kopijos platformose atsidūrė dar 2016 m.

Paskutinį pasidalintą vaizdo įrašą jau patikrino faktų tikrintojai „Knack“. Įrašas „Youtube“ platformoje pasidalintas 2019 m. ir vaizduoja žemės ūkio darbus, o ne šių metų kovą kai kuriose šalyse pastebėtą padidėjusią dulkių iš Sacharos koncentraciją.

Išvados

Nors kai kuriose Europos šalyse šių metų kovo mėnesį iš tiesų buvo pastebėtas nekasdieniškas reiškinys – dangus miestuose tarsi apsigaubė oranžiniu šydu dėl iš Sacharos perneštų dulkių, kai kurie prie žinutės šia tema pateikti kadrai visiškai neatspindi temos. Dauguma nuotraukų ir vaizdo įrašų buvo daryti prieš kelis metus, juose vaizduojami skirtingi dalykai – tiesiog fotografo tinkamai užfiksuotas šviesos kritimas, žemės ūkio darbai, miško gaisrų gesinimas ar tos pačios iš Sacharos atpučiamos smėlio dulkės, užfiksuotos ankstesniais metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją