Socialiniuose tinkluose platinami pareiškimai, esą rūpestis nuo karo bėgančiais ukrainiečiais atsirūgs patiems lietuviams – darbdaviai jų nebenorės priimti į darbus, teikdami pirmenybę pabėgėliams, o pastarieji dar ir gaus iš valstybės dosnias pašalpas. Žinutės autorius susidariusią situaciją vadina okupacija („Lietuva yra jau okupuojama slavų tautybės piliečiais be kraujo praliejimo“, – klaidinančios žinutės citata) ir tvirtina, esą neilgai trukus lietuviai Lietuvoje taps tautine mažuma.

Pirmiausia, autoriaus tekste pateikiama daug emocingos, bet jokiais faktais nepagrįstos informacijos, pavyzdžiui, kad į Lietuvą gali atvykti neribotas pabėgėlių iš Ukrainos skaičius, kad ir 10 mln. Tai – tik emocingas spėjimas, nepagrįstas jokiais preliminariais skaičiavimais.

Nors kovo 1 d. lankydamasi karo pabėgėlių iš Ukrainos registracijos centre Alytuje Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė tvirtino, kad Lietuva pabėgėlių priims tiek, kiek reikės, greičiausiai turėtas omenyje skaičius, siekiantis nuo kelių iki keliasdešimties tūkstančių.

Tokie skaičiai buvo įvardyti ir tik prasidėjus karui. Vasario 24 d. A. Bilotaitė žurnalistams sakė, kad Lietuvoje ruošiamasi priimti nuo kelių iki keliasdešimties tūkstančių nuo karo bėgančių ukrainiečių.

Trečiadienį, kovo 30 d., paskelbti Statistikos departamento duomenys rodo, kad šiuo metu Lietuvoje registruota 37,3 tūkst. karo pabėgėlių iš Ukrainos, taigi, kol kas socialiniuose tinkluose įvardyti 10 mln. pabėgėlių tėra fantazija.

Netiksliai pateikiama ir informacija apie ukrainiečiams valstybės skiriamas pašalpas ir išmokas darbdaviams, priimantiems į darbą karo pabėgėlius. Klaidinančioje žinutėje rašoma: „Darbdavys, įdarbinęs ukrą, gaus iš valstybės 5 tūkst. eurų, o ukras gaus 3 tūkst. vienkartinę pašalpą. Akivaizdu, Lietuvos darbdaviai masiškai atleidinės lietuvius iš darbų ir priims ukrus.“ (ukras – paniekinamą atspalvį turintis žodžio „ukrainietis“ įvardijimas, – aut past.).

Klaidinanti žinutė

Tai – tik iš dalies teisinga informacija. Visi nuo karo bėgantys ir Lietuvoje apsistoję ukrainiečiai, kaip ir juos į darbą priimantys darbdaviai tokių išmokų negaus. Šios Užimtumo įstatymo pataisos liečia tik aukštos kvalifikacijos darbuotojus, kurių Lietuvoje trūksta, įskaitant atvykstančius ukrainiečius ir baltarusius.

Įstatymo pataisomis siūloma kompensuoti aukštos kvalifikacijos darbuotojų persikėlimo į Lietuvą išlaidas, kurios siektų apie 3 tūkst. eurų, o įmonių, kurios ieškos aukštos kvalifikacijos darbuotojų užsienyje išlaidoms padengti būtų skirta iki 5,2 tūkst. eurų vienkartinė išmoka.

Išmoka būtų mokama darbuotojui, pradirbusiam darbo vietoje bent 6 mėnesius, o įmonei – po 12 mėnesių nuo sutarties pradžios. Šiomis išmokomis būtų kompensuojamas tik darbuotojų, kurių dabar Lietuvoje trūksta ir kurių darbas įtrauktas į trūkstamų aukštą pridėtinę vertę kuriančių profesijų sąrašą, persikėlimas.

Tuo tarpu kitoms grupėms priklausantiems pabėgėliams iš Ukrainos siūlomos kitokios paramos galimybės – suteikiamos socialinės garantijos, pavyzdžiui, į Lietuvą atvykę ukrainiečiai galės gauti socialinę pašalpą, būsto šildymo išlaidų, geriamojo vandens išlaidų ir karšto vandens išlaidų kompensacijas. Į Vilnių atvykstantiems pabėgėliams iš Ukrainos bus skiriamos vienkartinės 252 eurų išmokos būtiniausiems poreikiams patenkinti.

Šis klaidinantis pareiškimas socialiniuose tinkluose, diskredituojantis karo pabėgėlius iš Ukrainos – nevienintelis toks. „Melo detektorius“ jau atkreipė dėmesį į anksčiau šį mėnesį pasirodžiusius niekuo nepagrįstus gandus apie ukrainiečių neva įvykdytą buto apiplėšimą ir pabėgėlių problemų menkinimą, raginant verčiau atsižvelgti į problemas Somalyje.

Išvados

Svarstymai, kad į Lietuvą atvyks 10 mln. – kelis kartus daugiau, nei visoje Lietuvoje yra gyventojų – karo pabėgėlių iš Ukrainos neturi jokio pagrindo. Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ne kartą žiniasklaidai tvirtino, kad Lietuva pasirengusi priimti nuo kelių iki keliasdešimties tūkstančių pabėgėlių.

Teiginiai, esą pabėgėliai iš Ukrainos gaus 3 tūkst. eurų pašalpas, o juos priimantys darbdaviai – 5 tūkst. eurų išmokas yra teisingi tik iš dalies. Tokias išmokas ketinama skirti tik iš užsienio pritrauktiems aukštos kvalifikacijos specialistams, kurie galėtų užpildyti Lietuvoje itin trūkstamų profesijų darbo vietas, be to, šios išmokos būtų skiriamos ne tik ukrainiečiams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją