Suklastotoje nuotraukoje vaizduojami du liepsnojantys pastatai, o prieraše šalia jų skelbiama (aut. past. – pateikiame vertimą iš anglų į lietuvių kalbą): Naujausios žinios: Rusijos pajėgos bombardavo du gyvenamuosius namus Ukrainoje“. Nuotraukoje imituojamas kadras iš „BBC“ naujienų reportažo.

Atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką nesunku įsitikinti, kad nuotraukoje matomi pastatai neturi nieko bendro su šiandieniniais įvykiais Ukrainoje. Daugeliui pažįstamas kadras vaizduoja, kaip į Pasaulio prekybos centrą Niujorke, Jungtinėse Amerikos Valstijose, 2001 m. rugsėjo 11 d. rėžėsi islamo ekstremistų užgrobti lėktuvai – po vieną į kiekvieną bokštą dvynį. Atakoje dalyvavo teroristai, susiję su „Al-Qaeda“ grupuote.

Atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką akivaizdu, kad nuotraukoje matoma 2001 m. rugsėjo 11 d. teroro ataka Niujorke, teroristų atakuotas Pasaulio prekybos centras

Vėliau ataką vaizduojanti nuotrauka buvo pakoreguota nuotraukų redagavimo programomis ir prie jos pridėtas užrašas, melagingai siejantis fotografiją su Rusijos 2022 m. vasario 24 d. pradėtu karu Ukrainoje.

Išvados

Socialiniuose tinkluose pasidalinta nuotrauka yra suklastota. Joje vaizduojamas 2001 m. rugsėjo 11 d. įvykdytas teroristinis išpuolis prieš JAV, kurio metu teroristų valdomi lėktuvai įsirėžė į Pasaulio prekybos centrą Niujorke. Fotografija nėra susijusi su Ukrainoje vykstančiu karu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją