Pusantros minutės trukmės vaizdo reportaže rodomas šiukšlėmis nusėtas traukinio salonas – ant grindų ir atlenkiamų staliukų mėtosi tušti alaus buteliai ir kitos šiukšlės, traukinio sienos apklijuotos lipdukais ir išpaišytos grafičiais, traukinio praustuvė apšlapinta. Vokiškai kalbantis asmuo, eidamas nuo vienos vagono vietos prie kitos pasakoja apie padarytą žalą, tačiau neįvardija, kas dėl to kaltas.

Internete pasirodė pranešimų, esą tokią žalą traukinyje padarė juo į Vokietiją keliavę karo pabėgėliai iš Ukrainos. Tokie įtarimai kartu su minėtu vaizdo įrašu socialiniuose tinkluose pradėti platinti kovo 21 – 22 dienomis.

Atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką galima išsiaiškinti, kokiam operatoriui priklauso įraše matomas traukinys – tai išduoda traukinio sėdynių marginimas. Tai – traukinys, kursuojantis Badene-Viurtemberge, priklausantis viešojo transporto operatoriui „bwegt“.

Kairėje – „bwegt“ traukinio interjeras, dešinėje – vaizdo įraše matomo traukinio interjeras

Vokietijos faktų tikrintojams „Correctiv“ Badeno-Viurtembergo susisiekimo ministerijos atstovai patvirtino, kad minėtas incidentas įvyko 2022 m. kovo 19 d., kai vaizdo įraše matomas traukinys keliavo iš pagrindinės Ulm traukinių stoties (12.17 val.) į Plochingeną.

Traukinys nebuvo naudojamas pabėgėliams iš Ukrainos vežti ir, nors regione yra keletas pabėgėlių iš Ukrainos, kurie naudojasi traukiniais kiekvieną dieną, keleiviai, Susisiekimo ministerijos atstovų teigimu, visada elgdavosi ramiai ir jokių incidentų nepasitaikė.

Nors tiksliai identifikuoti, kas užteršė traukinį, sudėtinga, užuominų į galimus teršėjus pateikiama pačiame vaizdo įraše. Atidžiau įsižiūrėjus galima identifikuoti ant sienų matomus lipdukus ir grafičius. Traukinyje matyti lipdukai su užrašais „FCA“ ir „LA07“, taip pat markeriu nupaišytas užrašas „LA07 FCA“ ir dvigalvio erelio lipdukas.

Prišiukšlintame traukinyje palikti lipdukai ir grafičiai siejami su vokiečių futbolo klubu Augsburgo FC

Paieškoje įvedus įrašą „LA07 FCA“ galima atrasti, kad šis užrašas siejamas su Augsburgo FC futbolo klubu ir „Legio Augusta“ grupe. Su šia grupe siejamas ir dvigalvio erelio logotipas.

Grafičiai, siejami su Vokietijos futbolo klubu Augsburgo FC

Kovo 19 d. 15.30 val. vyko Augsburgo FC futbolo klubo rungtynės prieš Štutgarto VfB klubą. Taigi, žinant, kad traukinys buvo prišiukšlintas dar iki varžybų, atsižvelgiant į traukinyje paliktus užrašus markerius, lipdukus ir didelį tuščių alkoholinių gėrimų butelių kiekį galima spėti, kad netvarką traukinyje paliko į rungtynes keliavę futbolo sirgaliai.

Išvados

Nėra jokių įrodymų, kad netvarką traukinyje Vokietijoje paliko pabėgėliai iš Ukrainos. Remiantis Badeno-Viurtembergo susisiekimo ministerijos atstovų paaiškinimu, laiku, kada traukinys buvo nuniokotas bei paliktų šiukšlių, lipdukų ir grafičių pobūdžiu tikėtina, kad traukinyje šiukšles paliko į rungtynes keliavę futbolo sirgaliai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją