Nuotraukos, neva darytos „IKEA“ parduotuvėje Zagrebe, sulaukė didelio susidomėjimo socialiniuose tinkluose. Fotografijose matoma parduotuvės salė, itin primenanti „IKEA“ ekspozicijas. Jose matomi daiktai, pavyzdžiui, didelis pliušinis ryklys, yra siejami su šia baldų ir interjero aksesuarų parduotuve. Tačiau kiekvienoje nuotraukoje matyti, kad įvairiose ekspozicijos vietose pakabintuose ar ant paviršių padėtuose nuotraukų rėmeliuose vietoje įprastų plakatų ir iliustracijų įdėtas Rusijos vadovo V. Putino atvaizdas.

Pirmiausia nuotraukomis, kurios, esą, vaizduoja, kaip „IKEA“ parduotuvės darbuotojai Zagrebe palaiko kruviną karą Ukrainoje pradėjusį Rusijos vadovą, pasirodė „Twitter“ paskyrose (kovo 21 d.), vėliau istoriją ėmė platinti ir portalai. Pavyzdžiui, kovo 21 d. vakare nuotraukomis pasidalino Valstybinė Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“. Tiesa, vėliau straipsnis buvo papildytas „IKEA“ atstovės komentaru, kuriame sakoma, kad nuotraukos yra suklastotos. Ši informacija nesutrukdė tam, kad fotografijos būtų išplatintos skirtingose socialinių tinklų paskyrose kaip tikra informacija.

„Melo detektoriui“ pavyko rasti vaizdo įrašą, kuriame matomi tie patys vaizdai, kaip ir fotografijose, taigi, tikimybė, kad V. Putino portretas į rėmelius buvo įklijuotas, pasitelkus nuotraukų redagavimo programą, sumenksta. Vis dėlto, tai nereiškia, kad V. Putino portretai iš tiesų buvo atsidūrę Zagrebo „IKEA“ parduotuvėje.

Siekiant išsiaiškinti tiesą, „Melo detektorius“ nusiuntė užklausą „IKEA“ tinklo atstovams ir gavo atsakymą iš tarptautinės „IKEA“ komandos (aut. past. – pateikiame atsakymo vertimą iš anglų į lietuvių kalbą): „Mums žinomi Rusijos prezidento Vladimiro Putino atvaizdai, kurie tariamai pasirodė nuotraukų rėmeliuose „IKEA“ parduotuvėje Zagrebe. Šie vaizdai neatitinka jokios dabartinės pozicijos salone ar kurioje nors kitoje parduotuvės erdvėje. Mes nežinome šių atvaizdų kilmės ir šiuo metu neturime daugiau informacijos, kuria galėtume pasidalinti.“

Išvados

Remiantis oficialiu „IKEA“ atstovo pareiškimu, galima tvirtina, kad fotografijos ir vaizdo įrašas, kuriuose vaizduojami nuotraukų rėmeliuose neva „IKEA“ parduotuvėje pasirodę V. Putino atvaizdai iš tiesų buvo nufotografuoti ir nufilmuoti ne šioje parduotuvėse. Daugiau informacijos apie tai, kokia galėtų būti atvaizdų kilmė, nepateikiama, tačiau parduotuvės atstovai patikino, kad užfiksuoti vaizdai neatitinka nė vienos esamos parduotuvės ekspozicijos.

  • Šaltiniai
  • „IKEA“ atstovės spaudai komentaras, gautas elektroniniu paštu
  • Atvirkštinė vaizdų paieška
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją