„Melo detektorius“ socialiniuose tinkluose plintančią nuotrauką, kurią interneto vartotojai apibūdino kaip serbų solidarizavimosi su Rusija ženklą, pastebėjo kovo 20 d. Nuotraukoje matyti, kaip žmonių minia neša įspūdingo ilgio vėliavą, nusidriekusią per visą gatvę. Atvaizdu pasidalinę komentatoriai tvirtina, esą nuotrauka atspindi serbų palaikymą Rusijos pusei, kalbant apie šiuo metu Ukrainoje šios šalies pradėtą karą.

Atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką paaiškėjo, kad nuotrauka nėra susijusi su šiuo metu vykstančiu karu. Įvairiuose naujienų portaluose ji pasirodė šių metų sausio 9 d. Be to, vaizduojama vėliava nėra Rusijos Federacijos vėliava, nors spalvos ir panašios. Tai – Serbų respublikos – vieno iš dviejų Bosniją ir Hercogoviną sudarančių politinių dalinių – vėliava, kurią sudaro raudona, mėlyna ir balta spalvos. Tuo tarpu Rusijos vėliavoje spalvų tvarka nuo viršaus eina taip – balta, mėlyna, raudona.

Be to, šiose dviejose vėliavose skiriasi ir mėlynos bei raudonos spalvų kodai. Serbų respublikos vėliavoje panaudotos mėlynos spalvos kodas pagal RGB spalvų modelį yra 60/76/204, o Rusijos Federacijos vėliavoje - 0–50–160. Tuo tarpu raudonos spalvos RGB kodas Serbų respublikos vėliavoje yra 237/28/36, o Rusijos Federacijos - 218–41–28.

Kaip pranešė vietos žiniasklaida, nuotraukoje užfiksuota, kaip Bosnijos serbai švenčia Serbų Respublikos dieną. Nors ši šventė laikoma nelegalia, tai nesustabdė tūkstančių žmonių išeiti į gatves su, kaip minima portaluose, ilgiausia Serbų Respublikos vėliava, kurios ilgis siekė 527 metrus. Tokiu būdu Bosnijos serbai paminėjo 30-ies metų sukaktį nuo tada, kai 1992 m. sausio 9 d. Bosnijos serbų asamblėja paskelbė Serbų tautos respubliką Bosnijoje ir Hercegovinoje. Vėliau, 1992 m. kovo mėnesį, Bosnija ir Hercogovina pasmerkė tokius Bosnijos serbų veiksmus ir paskelbė Serbų Respubliką nekonstitucine ir negaliojančia.

Išvados

Nuotraukoje matoma vėliava nėra Rusijos Federacijos vėliava, tai – Serbų Respublikos vėliava. Fotografija taip pat nėra susijusi su kai kurių serbų išreiškiamu palaikymu Rusijai šios šalies pradėtame kare Ukrainoje. Ji daryta prieš prasidedant karui – 2022 m. sausio 9 d., kai Bosnijos serbai minėjo 30-ies metų sukaktį nuo Serbų Respublikos paskelbimo. Ši šventė laikoma nelegalia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją