„Banderos“ – oficialiai šis terminas apibūdina Ukrainos dešiniesiems priklausančius asmenis, tačiau Kremliaus propagandoje taip paniekinamai dažnai vadinami provakarietiški ukrainiečiai, nusistatę prieš Kremliaus ar sovietų agresiją.

Įrašo autorė [iš rusų kalbos versta „Google Translate“, – aut. Past.] rašo: „Širdis liūdi stebint visą situaciją 😥 kiek aplinkui veidmainystės 💔 Donecke ir Luhanske per 8 metus mirė ~ 14 000 žmonių, įskaitant vaikus. Nuo nacionalistų ir Banderos mirė civiliai gyventojai 💔 Bet niekas dėl jų nerėkė ir neverkė, jų neapsaugojo Europa ir Amerika 🥺 Tik Rusija padėjo jiems visus šiuos metus egzistuoti 🙏 Žmonės, nepasiduokite propagandai, saugokite savo širdį nuo neapykantos ir pykčio ir meilė ❤️
🔥Mes čia mirštame 8 metus ir ištvėrėme❗️
🔥🔥🔥Už mus niekas į mitingus nevažiavo‼️“

Visų pirma, tiesa, kad per 8 metus konfliktas Luhanske ir Donetske (arba bendrai – Donbase) tikrai pareikalavo 14 tūkst. aukų, tarp jų – ir civilių. Tai patvirtino ir nevyriausybinė organizacija „International Crisis Group“. Tačiau melaginga teigti, kad juos nužudė „ukrainiečių nacionalistai“.

Per 2014 metų Ukrainos revoliuciją, kuri nuvertė Rusijai palankų buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus režimą, Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pussiasalį ir rėmė sukilimą Donbase. Rusijos remiami kovotojai, vadovaujami buvusio Rusijos žvalgybos karininko Igorio Girkino ir remiami Rusijos specialiųjų pajėgų, užgrobė kelis administracinius pastatus Donbase, ir taip sukėlė konfliktą.

2014 m. balandį Rusijos remiami sukilėliai Donecke ir Luhanske paskelbė „liaudies respublikų“ sukūrimą, o po kelių mėnesių surengė nepripažintą referendumą dėl nepriklausomybės paskelbimo nuo Ukrainos. Iki šiol šios valstybės buvo nepripažintos tarptautinės bendruomenės ir laikomos „pseudo respublikomis“. Žinoma, Kremlius bet kokį savo įsikišimą kategoriškai neigė.

Nuo pat 2014 m. iki 2022 m. vasario 24 d., ten nuolat vyko konfliktai, kurie pareikalavo daug aukų. 2022 m. vasario mėn., Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas pripažino Luhanską ir Donbasą nepriklausomimis respublikomis, tai buvo pretekstas ten įvesti Rusijos armiją, iš kur kelių dienų ir prasidėjo V. Putino karinė invazija į Ukrainą. Todėl teigti, kad ukrainiečiai žudė nekaltus žmonės – melaginga, nes konfliktus Donbase sukėlė Rusijos remiami separatistai.

Kalbėti apie neva egzistuojančius ukrainiečių nacionalistus ir „banderas“ – Kremliaus propagandos dalis. Kai V. Putinas paskelbė karą Ukrainoje, jo pretekstas buvo mistinė šalies „denacifikacija“. Rusijos pareigūnai taip pat naudoja tokią retoriką.

Kaip rašo npr.org, mokslininkai V. Putino teiginius apie genocidą ir nacizmą apibūdina kaip ilgalaikio mėginimo delegitimizuoti Ukrainą dalį. Sovietų Sąjunga vartojo panašias kalbas, pavyzdžiui, provakarietiškus ukrainiečius vadino „banderitais“, kad diskredituotų ukrainiečių nacionalizmą kaip nacizmą, aiškina Džordžtauno universiteto sociologijos profesorius emeritas ir Berklio religijos, taikos ir pasaulio centro vyresnysis bendradarbis José Casanova.

Mokslininkai apibūdina tai kaip pastangas susigrąžinti Sovietų Sąjungos didvyriškumą kovojant su fašizmu Antrojo pasaulinio karo metais. J. Casanova npr.org taip pat pažymi, kad Ukraina „nuo nacių tankų nukentėjo labiau nei Rusija“, nes per karą ji prarado daugiau savo gyventojų nei bet kuri kita šalis.

Ukrainoje tikrai veikia ultra-nacionalistų, nacių grupuočių, tačiau jos sudaro ~2 proc. šalies populiacijos. O tai, kad Volodymyras Zelenskis yra žydas, kurio šeima nukentėjo per Holokaustą, ir jį rinkimuose palaikė 73 proc. balsų, parodo, kad nacionalistai neturi politinės įtakos. J. Casanova teigimu, Ukrainoje nacių grupuočių yra netgi mažiau nei kitose Vakarų Europos valstybėse.

Todėl Kremliaus propagandos retorika apie Ukrainoje siautėjančius nacius, yra nepagrįsta nei šių dienų, nei istoriniame kontekste.

Remiantis šiuo išaiškinimu, „Melo detektorius“ konstatuoja, kad feisbuko įraše skelbiama dezinformacija, kuri atitinka Kremliaus skleidžiamos propagandos liniją. Primename, kad pastebėję dezinformaciją apie Rusijos sukeltą karą Ukrainoje, galite reportuoti apie tai epolicija.lt arba el. paštu info@policija.lt. Taip pat – dezinformacija reportuoti soc. tinklams, kur tai pastebėjote.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją