Tik šiandien apie vidurdienį susikūrusi „Facebook“ grupėje „Nenoriu karo !! Užeinam palaikom n18“ vos per kelias valandas sutraukė daugiau nei 4000 sekėjų. Joje skelbiama įvairi vaizdo medžiaga, susijusi su šiandien prasidėjusia Rusijos karine invazija į Ukrainą, tačiau ne visa joje matoma informacija yra teisinga, todėl „Melo detektorius“ ragina į panašių spontaniškai susikūrusių grupių turinį žiūrėti kritiškai.

Vienas į grupę įkeltas 30 sek. trukmės vaizdo įrašas pristatytas kaip Ukrainos atsišaudymas, tačiau dalis komentatorių pastebėjo, kad turinys atrodo įtartinas.

Atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką nesunku surasti ir daugiau to paties vaizdo įrašo kopijų. Pavyzdžiui, 2019 m. lapkričio mėnesį tie patys vaizdai „Twitter“ žinutėje aprašyti, kaip „įspūdinga akimirka, kai į droną pataikė „tracer“ sviediniai, užfiksuota vaizdo įraše Saudo Arabijoje“.

Dar viename 2020 m. pasidalinime „Facebook“ įrašas įvardytas, kaip JAV raketinės gynybos sistema „Centurion C-RAM“.

Tačiau buvo ir tokių, kurie tiksliai įvardijo, kas iš tiesų matoma šiame trumpame vaizdo filmuke. Tai – viso labo kadrai iš populiaraus kompiuterinio vaizdo žaidimo „Arma 3“. Tai – karinis taktinis šaudyklės vaizdo žaidimas, 2013 m. išleistas „Bohemia Interactive“. Palyginus vaizdo kadrus iš šio žaidimo su įrašu, išplatintu grupėje „Nenoriu karo !! Užeinam palaikom n18“ nesunku atpažinti tokią pačią grafiką.

Išvados

Grupėje „Nenoriu karo !! Užeinam palaikom n18“ paviešintas vaizdo įrašas, pristatytas, kaip vaizduojantis Ukrainos atsišaudymą yra karinio kompiuterinio vaizdo žaidimo „Arma 3“ ištrauka. Su jokiais realiais įvykiais šie kadrai nėra susiję.

  • Šaltiniai
  • Atvirkštinė vaizdų paieška
  • „Twitter“ informacija
  • „Facebook“ informacija
  • ARMA 3
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją