Įrašo autorė rašo [kalba netaisyta, – aut. past.]: „Ruošiama dovanėlė specialiomis technologijomis: potvyniai, uraganiniai vėjai ir kitos stichijos- visa tai pavadinta klimato kaita. Orai modeliuojami jau kelis dešimtmečius, o pastaruoju metu- intensyviausiai. Iš dangaus krentantys pulkai negyvų paukščių- pasekmė šio bjauraus ir pavojingo žaidimo.

Ir vėl, kaip ir dėl v**cinų, bus rėkiančių, jog tai- tik eilinė sąmokslo teorija.
Nuotraukoje- bangos danguje, kurios mūsų pačių užfiksuotos užvakar Strasbūre. Plika akimi jų nesimatė- tik peržiūrint nufilmuotą medžiagą tai ryškiai pasirodė. Pasidomėkite H*ARP technologijomis prieš imdami juoktis, jog tai- tik paprasčiausi debesys.“

Įrašas sulaukė kelių šimtų patiktukų ir virš 170 pasidalijimų. Po juo komentuoja kiti vartotojai, kurie pritaria šiai sąmokslo teorijai, dalinasi debesų nuotraukomis, kurios taip pat neva įrodo jų teiginius.

Visų pirma, pridėtame kadre greičiausiai užfiksuoti plunksniniai- kamuoliniai lęšiškieji debesys (cirrocumulus lenticularis). Gali būti, jei debesys labai ploni, kad jų plika akimi nesimato, o objektyvas ekspozicijoje labiau diferencijuoja spalvas, todėl jie pasimato tik nuotraukoje.

Sąmokslo teorija apie neva technologijomis sukuriamus orus nėra nauja. Kas kartą, kai šalyje ar pasaulyje įvyksta stichija, uraganas ar kiti su klimato krize susiję ekstremalūs orų reiškiniai, šios melagienos šalininkai pasireiškia socialiniuose tinkluose. Vieną populiariausių, anot „The Washington Post“, teigia, kad JAV valdžia turi orų kontroliavimo technologiją HAARP (angl.: High Frequency Active Auroral Research).

Ši sąmokslo teorija nėra visai be pagrindo. Per pastaruosius 70–80 metų įvairios pasaulio vyriausybės pranešdavo apie savo bandymus sukurti technologijas, kurios padarytų taip, kad iš debesų imtų lyti (tai angliškai vadinama „cloud seeding“); arba priešingai – kad užkirstų kelią ekstremaliems orų reiškiniams. Pranešta apie įvairius rezultatus. Šie bandymai dar labiau masino sąmokslo teorijų kūrėjų ir skleidėjų vaizduotę.

Tačiau HAARP tikslas buvo ne orų kontrolė ar modeliavimas, o sukurti labiau pažengusias radijo ryšio technologijas. HAARP programa sustabdyta dar 2013 m. 2015 m. HAARP lokacija ir ten esanti technika perleista University of Alaska Fairbanks priežiūrai, ir, kaip teigiama universiteto puslapyje, gali būti naudojama moksliniams tyrimams. HAARP niekaip negali sukurti stichinių nelaimių – tam nėra jokių mokslinių įrodymų. Technologija neturi nieko bendro su orų kūrimu ar kontrole.

Taip pat, įrašo autorė tvirtina, kad stichinės nelaimės tik pavadintos klimato kaita. Tačiau antropogeninė klimato kaita (tai yra, sukelta žmogaus veiklos), yra mokslinis faktas. Tai tik dar kartą patvirtino didžiausia istorijoje Jungtinių Tautų klimato kaitos ataskaita, „Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) report“, kurią paruošė keli tūkstančiai mokslininkų. Ji paviešina praėjusią vasarą. Deja, kaip nurodoma ataskaitoje, blogėjant situacijai, tokių stichijų pasaulyje tik daugės. Todėl teigti, kad ekstremalūs reiškiniai, kurie priskiriami klimato kaitai, yra sukurti, naudojant technologijas, neturi jokio mokslinio pagrindo.

Taigi, remiantis aukščiau aprašytu paaiškinimu, „Melo detektorius“ konstatuoja, kad įraše pateikta dezinformacija, autorė nesiremia jokiais moksliniais šaltiniais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją