„Facebook“ socialiniame tinkle dalinamasi informacija apie tai, kad 79 tūkst. Australijos gyventojų gaus dosnias kompensacijas už tai, kad jų sveikata buvo sužalota dėl COVID-19 vakcinų kaltės, tačiau ši informacija nėra tiksli.

Klaidinanti žinutė

Kaip pranešama Australijos Terapeutinių prekių administracijos interneto svetainėje, per visą skiepijimo nuo COVID-19 laikotarpį apie patirtą šalutinį vakcinų poveikį pranešė daugiau nei 104 tūkst. žmonių (sausio 23 d. ataskaitos duomenimis. Lapkričio vidurio duomenimis, tokių pranešimų buvo apie 79 tūkst. Šis skaičius ir buvo panaudotas klaidingai informacijai skleisti), tačiau anaiptol ne visi jie gaus kompensacijas už patirtą sveikatos sutrikdymą, mat į šį skaičių patenka ir pranešimai apie lengvus momentinius galimai vakcinų sukeltus reiškinius, kuriems pašalinti neprireikė papildomų lėšų ar medikų pagalbos, pavyzdžiui, paraudimą dūrio vietoje, galvos skausmą ar laikiną pykinimą. Į šį skaičių patenka ir skundai, kurių priežastinis ryšys su vakcinų poveikiu nebuvo įrodytas.

Čia taip pat svarbu paminėti, kad, tos pačios ataskaitos duomenimis, šalyje jau buvo suleista daugiau nei 48 mln. COVID-19 vakcinos dozių, taigi, užregistruotų šalutinių poveikių skaičius, palyginti su tuo, kiek žmonių iš viso šalyje buvo paskiepyta, nėra didelis.

Vis dėlto, kaip praėjusių metų lapkričio mėnesį pranešė portalas „The Sydney Morning Herald“, kompensacijos už patirtus itin retus, bet reikšmingai sveikatą sutrikdžiusius vakcinų šalutinius poveikius Australijos mokesčių mokėtojams gali kainuoti apvalią sumą.

Šiuo metu Australijoje jau veikia sistema, kuria pasinaudoję sveikatos sutrikimų dėl COVID-19 vakcinų patyrę piliečiai galės gauti kompensacijas už patirtas papildomas gydymo išlaidas ir dėl suprastėjusios sveikatos prarastą darbo užmokestį. Kaip pranešė žiniasklaida, nuo rugsėjo mėnesio, kai buvo pradėta registracija kompensacijoms gauti, tokį norą jau pareiškė daugiau nei 10 tūkst. gyventojų.

Tiesa, kol kas nėra aišku, kiek užregistruotų prašymų bus patvirtinti, mat tik tam tikri itin rimti sveikatos sutrikimai bus kompensuojami pagal paskelbtą schemą. Į tokių sutrikimų sąrašą įtrauktas anafilaksinis šokas, trombozė su trombocitopenijos sindromu, miokarditas, perikarditas, kapiliarų pralaidumo sindromas, demielinizuojantys sutrikimai, įskaitant Guillain Barre sindromą ir trombocitopenija, įskaitant imuninę trombocitopeniją, kai tai yra galutinė diagnozė.

Išvados

Per visą skiepijimo nuo COVID-19 laikotarpį Australijos gyventojams buvo suleista daugiau nei 48 mln. vakcinos dozių. Per tą patį laikotarpį buvo užregistruoti daugiau nei 104 tūkst. pranešimų apie po vakcinacijos patirtus sveikatos sutrikimus (sausio 23 d. ataskaitos duomenimis). Į šį skaičių įeina ir sutrikimai, kurie, kaip paaiškėjo vėliau, nebuvo sukelti vakcinos poveikio, taip pat pranešimai apie lengvus ir greitai praeinančius reiškinius.

Daugiau nei 10 tūkst. australų užsiregistravo specialioje sistemoje išmokoms dėl sunkių sveikatos sutrikimų, patirtų dėl vakcinų kaltės, gauti, tačiau kol kas nėra aišku, kiek paraiškų galiausiai bus patvirtintos. Australijos vyriausybė ketina kompensuoti gydymo išlaidas bei atlyginimus, prarastus dėl ligos, tik žmonėms, kurie patyrė itin retus su vakcinomis susijusius sutrikimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės