Publikacijoje rašoma: „Oficialūs vyriausybių duomenys iš viso pasaulio dabar rodo, kad visiems dvigubai ir trigubai paskiepytiems žmonėms išsivysto tam tikra nauja Covid-19 vakcinos sukelto įgyto imunodeficito sindromo forma, o Australijos, JAV, Kanados, Škotijos ir Anglijos duomenys aiškiai rodo, kad jų paskiepytų gyventojų imuninės sistemos gebėjimai buvo sunaikinti, palyginti su neskiepytų gyventojų gebėjimais“ [kalba netaisyta, - aut.past.]. Taip pat pateikiama daug su tokiais teiginiais nesusijusios klaidingai internreptuojamos statistikos, kuri niekaip neįrodo ryšio tarp COVID-19 vakcinos ir AIDS. Tai šįkart panagrinėsime būtent šią melagieną.

Nuo tada, kai 2020 m. pabaigoje buvo pristatytos vakcinos nuo COVID-19, sąmokslo teorijų tvirtino, kad jos sukelia įvairiausių sveikatos problemų – nuo Alzheimerio iki autoimuninių sutrikimų. Neseniai šiame sąraše atsirado ir AIDS.

AIDS yra imuninė liga, kurią sukelia žmogaus imunodeficito virusas arba ŽIV. COVID-19 vakcinos organizmo neužkrečia ŽIV, vadinasi, nesukelia ir AIDS. ŽIV atakuoja organizmo imuninę sistemą, ir gali sukelti AIDS, jei liga negydoma. Remiantis JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrų duomenimis (angl. Centers for disease control and prevention), AIDS yra laikoma sunkiausia ŽIV infekcijos faze.

Klinikinių tyrimų duomenys nerodo, kad COVID-19 vakcinos padidintų riziką susirgti AIDS, taip pat nėra įrodymų, kad užsikrėtusiems ŽIV po COVID-19 vakcinacijos padidėja tikimybė susirgti AIDS. Be to, pasaulyje jau pilnai paskiepyta virš 4 mlrd. žmonių – čia taip pat nepastebėta jokio ryšio tarp vakcinų ir ŽIV ar AIDS.

„Teiginys, kad COVID-19 vakcinos sukelia ŽIV ar AIDS yra absoliučiai kategoriškai neteisingas. COVID skiepuose nėra nieko, kas galėtų padidinti šansus susirgti ŽIV“, – AP faktų tikrintojams sakė Dr. Monica Gandhi, Kalifornijos universiteto San Francisko medicinos mokyklos ŽIV, infekcinių ligų ir medicinos skyriaus vedėja.

Kartais, kaip ir aprašomos laisvaslaikrastis.lt publikacijos autoriai, bandoma teigti, kad vakcinos sukelia „tam tikros formos AIDS“. Melagienos skleidėjai remiasi klaidingai interpretuota statistika, kurioje rašoma, kad vakcinų imunitetas mažėja su laiku, ir netgi tampa „neigiamu“. Tai neva įrodo, kad pilnai paskiepyti asmenys, kuriems virš 30 m., 100 proc. praranda savo imuninę sistemą.

Tiesa tik ta, kad su laiku COVID-19 vakcinų imunitetas silpnėja, todėl rekomenduojama skiepytis sustiprinančiąja doze. Tačiau nėra jokių įrodymų, kad vakcinos padidina tikimybę susirgti COVID, sunaikinti savo imunitetą, susirgti AIDS ar „tam tikros formos AIDS“.

Taigi, remiantis aukščiau išvardintu išaiškinimu, „Melo detektorius“ konstatuoja, kad publikacijoje pateikta melaginga informacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės