Visų pirma, lietuvių ar anglų kalbomis sunku daugiau informacijos apie šį Rusijos veikėją – neaišku, ar jis tikrai yra mikrobiologas, kaip pristatoma sąmokslo teorijas skleidžiančiose grupėse, ar tikrai jo knygoje naudojami šaltiniai yra tinkamai interpretuojami. Šis asmuo nėra pripažintas ar gerbiamas mokslininkų bendruomenėje, nėra atlikęs jokių su COVID-19 liga ar SARS-CoV-2 virusu susijusių tyrimų, kurie būtų recenzuoti ir publikuoti patikimose akademinių straipsnių duomenų bazėse.

Klaidinanti žinutė

Nors iki šiol nėra 100 proc. aišku, kur tiksliai atsirado virusas, jis pirmąkart aptiktas 2019 m. Uhano provincijoje (Kinija). Manoma, kad virusas „peršoko“ iš šikšnosparnių į tarpinę rūšį, o tada – juo pirmąkart užsikrėtė žmogus. Nors šikšnosparniai yra natūralus koronavirusų šaltiniai, koronavirusas, kuriuo serga žmones, ir kuris randamas šikšnosparniuose, šiek tiek skiriasi. Tai parodo, kad juo žmogus nuo šikšnosparnių užsikrėtė ne tiesiogiai, o buvo tarpinė rūšis. Kokia – iki šiol neaišku.

Tačiau mokslininkai tikina, kad virusas nebuvo „pagamintas“ laboratorijoje. Koronavirusai žmonėms nėra naujiena. Žinoma šimtai koronavirusų, kurie daugiausiai cirkuliuoja tarp laukinių gyvūnų. Tačiau pasitaiko ir protrūkių tarp žmonių – SARS ar MERS taip pat buvo koronavirusai. Laimei, šie virusai nebuvo tokie užkrečiami, neplito taip staigiai ir jų protrūkius pavyko laiku suvaldyti.

Tai, kad naujasis koronavirusas taip pat nebuvo padarytas dirbtiniu būdu, rodo jo genetinės analizės. Viruso genetinis kodas buvo iškoduotas dar 2020 m. sausį, praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai pasaulis sužinojo apie šį naują koronavirusą. Kiekvienas organizmas turi skirtingą kodą ir skirtingą nukleotidų kiekį.

Žmogus jų turi apie 3 mlrd., o virusas, pavyzdžiui, SARS-CoV-2, turi apie 30 tūkst. Kaip jūsų genai suteikia užuominų apie tai, iš kur esate kilęs, mokslininkai gali naudoti viruso genomo seką, kad paaiškintų, iš kur tas virusas atsirado. Iki šiol turimi duomenys rodo, kad virusas nebuvo sukurtas žmogaus.

Svarbu pabrėžti, kad mokslininkai atidžiai analizuoja visas galimas hipotezes, renka duomenis, konstruoja kompiuterinius modelius ir pan., kad išsiaiškintų tikslią SARS-CoV-2 kilmę. Jei teorijai nerandama jokio pagrindo, nesurenkama įrodymų, kurie nors kiek ją patvirtintų, ta teorija nėra laikoma galima.

Todėl, remiantis aukščiau išvardintu paaiškinimu, galima teigti, kad publikacijoje pateikiama klaidinanti informacija, be svarių įrodymų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)