Kiek daugiau nei dviejų minučių trukmės vaizdo įraše rodomas pokalbis tarp moters ir farmacininko. Susirūpinusi dėl COVID-19 vakcinų saugumo, moteris prašo nurodyti, kokie tyrimai įrodo, kad preparatą galima saugiai vartoti. Vaistininkas, išvyniojęs informacinį vakcinos lapelį randa jį tuščią, o moteris, tuo tarpu, patvirtina suprantanti, kad lapelis paliktas tuščias neatsitiktinai. Vis dėlto, ji ir toliau spaudžia vaistininką, tvirtindama negalinti pasiskiepyti vakcina, kai apie ją nesuteikiama informacija, nenurodomi tyrimai, atlikti jos saugumui ištirti.

Jei vaizdo įraše girdima moteris iš tiesų būtų supratusi, kodėl vakcinos informacinis lapelis buvo paliktas tuščias, ji nekeltų klausimo dėl trūkstamos informacijos apie preparatą.

Vaizdo įraše kalbama apie „Moderna“ kurtą vakciną nuo COVID-19, tačiau ne tik šios vakcinos informacinis lapelis buvo paliktas tuščias neatsitiktinai. Socialiniuose tinkluose jau buvo susirūpinta dėl tuščio „Johnson & Johnson“ kurtos vakcinos pakuotės lapelio. Visą reikalingą informaciją apie vakcinos saugumą ir kontraindikacijas galima rasti internete, nuskenavus vakcinos pakuotėje pateiktą QR kodą.

Visa ši informacija, informacijos suvestinė, skirta vakcinuojantiems asmenims ir atskiras informacinis lapelis vakcinos vartotojams, bus prieinama elektroniniu būdu tol, kol galios preparato sąlyginė registracija. Sprendimas vakcinos pakuotėje palikti tuščią informacinį lapelį buvo priimtas tam, kad, pasitelkus elektronines priemones, tiek vakcinuojantys medicinos darbuotojai, tiek vartotojai, kuriems vakcina administruojama, žinotų pačią naujausią informaciją apie preparato saugumą, galimus šalutinius poveikius, veiksmingumą.

Išvados

Remiantis šia informacija, galima teigti, kad pasidalintas vaizdo įrašas kartu su socialiniuose tinkluose jį lydinčiais komentarais, esą vaistininkai nustemba, išvydę tuščią vakcinos informacinį lapelį, yra manipuliatyvus. Vakcinos kūrėjai specialiai paliko informacinį vakcinos lapelį tuščią, kad naujausią informaciją apie preparato saugumą medicinos darbuotojai ir besiskiepijantys asmenys gautų internetu, nuskenavę pakuotėje esantį QR kodą. Ši informacija yra prieinama viešai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės