Kas yra G. Vanden Bossche'as

Tinklaraštyje G. Vanden Bossche'as pristatomas taip, jog gali susidaryti įspūdis, kad šis asmuo yra vienas kompetetingiausių vakcinų ekspertų pasaulyje. Teigiama, kad jis turi virusologijos daktaro laipsnį, dirbo kompanijose GSK Biologicals“, „Novartis Vaccines“, „Solvay Biologicals“, ėjo įvairias pareigas vakcinų mokslinių tyrimų srityje, dirbo „Bill & Melinda Gates Foundation“.

Tačiau G. Vanden Bossche'as daktaro laipsnį įgavo veterinarijoje, o jo teiginius ne kartą paneigė mokslininkai, medikai ir tarptautiniai faktų tikrintojai. Taip pat, niekada nebuvo įrodyta, kad jis tikrai dirbo nurodytose kompanijose ar kad ten užėmė aukštas pareigas skiepų klausimais. Taigi jis neturi jokių kompetencijų komenduoti COVID-19 ligos ar vakcinų.

„Melo detektorius“ primena, kad pandemijos akivaizdoje informaciją reikia tikrinti itin atidžiai. Visada įsitikinkite, kad sveikatos patarimus dalinantis asmuo turi tam kompetencijos. Internete dažnai pasitaiko, kad asmenys, kaip G. Vanden Bossche'as, prisistato arba yra pristatomi kaip ekspertai, tačiau daugiau pasidomėjus, gali pasirodyti, kad žmogus su komentuojama sritimi neturi nieko bendro. Taigi atsakingai rinkitės, iš kur gaunate informaciją.

Kodėl veterinaro patarimas klaidina

Veterinaras G. Vanden Bossche'as tikina, kad skiepytis nereikia – užtenka treniruoti savo įgimtą imunitetą.

Žmogaus imuninę sistemą sudaro dviejų tipų imunitetas: įgimtas, kurį gauname gimdami, kurį galime stiprinti pilnaverčiu miegu, mityba ir sportu; bei įgytas, kuris įgaunamas persirgus arba pasiskiepijus. Toks imunitetas yra aktyvus, nes telkiasi organizmo gynybinės jėgos: pasigamina specifinių antikūnų konkrečiam ligos sukėlėjui.

Yra keletas tyrimų, kuriuose mokslininkai bandė nustatyti, ar įmanoma ištreniruoti įgimtą imunitetą netiesiogiai – pavyzdžiui, išmokyti mūsų organizmą apsiginti, skiepijant nuo kitų ligų. Daugiausiai šių tyrimų atlikta iki atsirandant COVID-19 vakcinoms – kai buvo ieškoma būdų, kaip išvengti sunkių susirgimų ir mirčių.

Tačiau visų tyrimų autoriai, kad šis mechanizmas itin sudėtingas ir reikalaujantis daug daugiau duomenų. Taigi veterinaro pareiškimai, kad galima „ištreniruoti“ savo imunitetą yra nepagrįsti mokslu.

Todėl, remiantis aukščiau išvardintais teiginiais, „Melo detektorius konstatuoja, kad G. Vanden Bossche'as eilinį kartą skleidžia tikrovės neatitinkančią informaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės