Ekrano nuotrauka, kurioje matyti žmogaus pavidalo manekenas, paguldytas ant ligoninės lovos, o šalia jo – ligoninės darbuotojai, netruko pasidalinti koronaviruso skeptikai. Komentare šalia fotografijos sarkastiškai rašoma:

„Dar vienas manekenas nebuvo atgaivintas... Tik kažkas jam nušvilpė ranką. Gal kitas fotografas pasiskolino vakcinavimo seansui... Oficiali FR TV“.

Ant nuotraukos matyti užrašai prancūzų kalba, pranešantys, kad Prancūzijos ministrui pirmininkui Jean Castex patvirtinta COVID-19 liga. Viršutiniame kairiajame kampe matyti ir televizijos kanalo logotipas – BFM TV.

Pagal žinutės turinį nesunku atsekti originalų reportažą, rodytą nurodytu metu per BFM TV televiziją, kurio apačioje parodoma ta pati juostelė – „Castex teste positif au COVID-19“. Jo įrašą galima pamatyti čia ir jame nėra rodomi kadrai, panašūs į matomą ekrano nuotraukoje, kuriuose būtų vaizduojami manekenai.

Maža to, atlikus vaizdų paiešką internete galima rasti daugiau to paties atvaizdo su manekenu kopijų, įrodančių, kad šis kadras neatspindi pastarųjų dienų ar savaičių įvykių, o iš tiesų buvo parodytas 2020 m.

„Radio Canada“ portale galima rasti beveik 5 minučių trukmės vaizdo reportažą, kurio kadras ir buvo panaudotas melagienoms skleisti, susiejant jį su neva neseniai pasirodžiusia TV laida. Reportažas į interneto svetainę buvo patalpintas 2020 m. balandžio 18 d. ir juo visai nebuvo siekiama pasitelkus lėles imituoti COVID-19 pacientus.

Įraše, pavadintame „COVID-19 ligoninės širdyje“ pasakojama apie tai, kaip ligoninės ruošiasi priimti COVID-19 pacientus, o tam, kad būtų užtikrinta kuo geresnė sveikatos apsauga sulaukus realių pacientų, procesai išbandomi pasinaudojus lėlėmis. Kadrą, kuris buvo panaudotas klastotei sukurti, galima pamatyti maždaug ties 2 min. 38 sek.

Tą patį kadrą galima rasti ir „Youtube“ paskyroje, priklausančioje Kvebeko kardiologijos ir respirologijos universitetui institutui. 2020 m. balandžio 20 d. pasidalintame 3 minučių trukmės reportaže rodoma demonstracija, kaip priimti ir gydyti COVID-19 ligonį intensyvios terapijos skyriuje. Demonstracijos tikslams pasitelkta žmogaus pavidalo lėlė.

Išvados

Remiantis pateikta informacija akivaizdu, kad atvaizdas, kuriuo pasidalinta socialiniuose tinkluose siekiant pašiepti, esą TV reportažuose filmuojami manekenai bandant apsimesti, jog tai – realūs COVID-19 pacientai, yra suklastotas. Matomas manekeno atvaizdas įvairiuose reportažuose parodytas dar 2020 m. balandžio mėnesį. Juose rodytos demonstracijos, kaip ligoninių intensyvios terapijos skyriai ruošiasi COVID-19 ligonių antplūdžiui ir testuoja įrangą, darbo procesus, pasitelkiant žmogaus pavidalo lėles. Tuo tarpu atvaizde matomas televizijos kanalo logotipas ir naujienų juostelė paimta iš šių metų lapkričio mėnesį per BMF TV televiziją rodyto reportažo, siekiant sukurti įvaizdį, esą kadras atspindi šių dienų aktualijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)