„Facebook“ socialiniame tinkle paskleista žinutė, esą 70-ies ir vyresnių žmonių Kanados mieste Kvebeke nerekomenduojama skiepyti trečiąja, sustiprinančia, vakcinos nuo COVID-19 doze dėl pastebėtų rimtų šalutinių poveikių. Žinutės autorius, norėdamas pagrįsti šį teiginį, pasidalino ir portale ledevoir.com paviešintu straipsniu ta pačia tema, tačiau jau vien pažvelgus į straipsnio antraštę akivaizdu, kad trečioji, sustiprinanti, vakcinos dozė rekomenduojama tik daliai vyresnio amžiaus asmenų – tiems, kurie jau yra persirgę COVID-19 liga.

Klaidinanti žinutė

Minėtame straipsnyje teigiama, kad vyresnių nei 70 metų amžiaus asmenų neberekomenduojama skiepyti sustiprinančia vakcinos doze, jei šie jau buvo susirgę COVID-19. Šio sprendimo prieita po to, kai Dr. Sophie Zhang ir keli kiti mokslininkai, dirbantys senelių globos namuose, pastebėjo, jog persirgę COVID-19 gyventojai paskiepyti trečia vakcinos doze patiria sveikatos sutrikimų – praranda apetitą, jaučia nuovargį, letargiją, karščiuoja, o retais atvejais senjorams pasidaro sunku kvėpuoti, kai, tuo tarpu paskiepyti ir COVID-19 nesirgę senjorai tokių pojūčių nepatyrė.

Gavus šią informaciją, Kvebeko imunizacijos komitetas, kaip teigiama straipsnyje, nusprendė pakeisti rekomendacijas dėl pastiprinančios COVID-19 vakcinos dozės ir įtraukė punktą, jog pastiprinanti dozė nėra rekomenduojama vyresnio amžiaus asmenims, jau persirgusiems COVID-19.

Svarbu pažymėti, kad portalas „Le Devoir“ yra laikomas aukštą informacijos patikimumo reitingą turinčiu naujienų šaltiniu.

Oficialiame Kvebeko provincijos portale galima rasti detalesnę informaciją apie tai, kam rekomenduojama sustiprinti imunitetą trečiąja vakcinos doze, o kam ne. Jame nurodoma, kad pasiskiepyti sustiprinančia iRNR vakcinos doze kviečiami slaugos ir senelių namų gyventojai, žmonės, gyvenantys su asmenimis, patiriančiais didesnę ūmaus susirgimo COVID-19 riziką, vyresni, nei 60-ies metų asmenys, sveikatos ir socialinių paslaugų sektoriaus darbuotojai, atokių gyvenviečių gyventojai, lėtinių ligų turintys ir kitokią padidintą riziką susirgti ūmia COVID-19 liga patiriantys gyventojai bei nėščios moterys. Rekomendacijose taip pat nurodoma, kad sustiprinanti vakcinos dozė taip pat rekomenduojama pilnai pasiskiepijusiems „AstraZeneca“, „Jansen“ arba „Covishield“ vakcinomis, o žmonėms, anksčiau jau sirgusiems COVID-19, sustiprinanti vakcinos dozė nėra būtina.

Išvados

Remiantis pateikta informacija, akivaizdu, kad ne visiems Kvebeko provincijoje gyvenantiems 70-ies metų ir vyresniems senjorams nerekomenduojama sustiprinanti vakcinos nuo COVID-19 dozė. Sustiprinančia doze nerekomenduojama skiepytis tik persirgusiems COVID-19 liga vyresnio amžiaus žmonėms dėl pastebėtų šalutinių poveikių. Trečioji dozė nėra būtina ir kitiems koronavirusu persirgusiems asmenims, patenkantiems į trečiosios dozės rekomendacijų sąrašus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės