VAERS – tai Jungtinėse Amerikos Valstijose operuojanti sistema, skirta registruoti vaistų ir kitų medicininiu preparatų šalutinius poveikius. Į šią sistemą patenka visi iš gyventojų surinkti duomenys apie patirtas nepageidaujamas reakcijas. Nuo pat vakcinacijos nuo COVID-19 pradžios amerikiečiai buvo skatinami pranešti apie pasitaikančius nemalonius pojūčius po skiepo, nes tokiu būdu organizacijoms ir mokslininkams lengviau tiksliai įvardyti visas vaistų ar vakcinų kontraindikacijas.

Vis dėlto, prasidėjus vakcinacijai nuo naujojo koronaviruso ši ir panašios sistemos kitose šalyse („EudraVigilance“ – Europos Sąjungos šalyse, „Geltonųjų kortelių“ schema – Jungtinėje Karalystėje) tapo sąmokslo teorijų gerbėjų įkaitėmis.

Kadangi į VAERS, kaip ir į kitas panašias sistemas, patenka nepatikrinti duomenys, jų negalima iš karto sieti su vakcinos poveikiu. Tik vėliau, po paskelbimo, kiekvienas sunkus atvejis, apie kurį pranešta pasinaudojus sistema, yra ištiriamas ir įvertinamas, siekiant nustatyti galimą ryšį su preparatu. Be tokio tyrimo neįmanoma įvertinti, ar tam tikrą šalutinį reiškinį žmogus patyrė dėl preparato kaltės.

Klaidinanti žinutė

Sistemoje užfiksuotų mirčių atvejų taip pat negalima sieti su vakcinų poveikiu – pranešimai tik parodo, kad mirtys įvyko po vakcinacijos tam tikra vakcina, o ne nuo jos – jas galėjo sukelti nelaimingi atsitikimai, iki šiol turėti sveikatos sutrikimai, kitos ligos, patirti smurtiniai sužalojimai ir t.t.

Plačiau apie tai, kaip interpretuoti VAERS sistemoje pateikiamus duomenis galima skaityti čia.

Išvados

Skritulinėje diagramoje pateikti duomenys nerodo mirtingumo nuo vakcinų. Joje pateikiami užregistruoti mirčių atvejai po vakcinacijos, o ne vakcinų poveikio sukeltos, tai yra, visos mirtys, patirtos po pasiskiepijimo, įvykusios dėl įvairių priežasčių – nelaimingų atsitikimų, kitų turėtų ligų, senatvės ir t.t.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės