Piktybiškai melagienas skleidžiantis portalas paranormal.lt ir jo kūrėjai ėmėsi gudrios taktikos, kuria gali paveikti patiklius savo skaitytojus. Portale pateikiamame turinyje melagienos ir emociškai paveikų teiginiai jungiami su keliais faktiniais teiginiais, taip sukuriamas klaidingas tiesos įspūdis, persmelktas sąmokslo teorijų.

Vienas iš tokių emociškai paveikių, tačiau su realybe nieko bendro neturinčių pareiškimų, naudojamų melagienų portale yra toks: „Kovid „vakcinos“ perprogramuoja žmonių kūnus, kad jie taptų nauja dirbtinio intelekto valdomų vergų rase“.

Paranormal.lt rašinyje, pavadintame „Bayer“ vadovas sako, kad „covid“ mRNA injekcijos yra „genų terapija“, klaidingai parduodama kaip „vakcinos“ cituojama informacija iš šių metų spalio 24 dieną vykusio Pasaulio sveikatos viršūnių susitikimo „World Health Summit“, kurioje savo kalbą sakė ir „Bayer“ atstovas Stefanas Oelrichas.

Melagienų puslapis

Paranormal.lt rašinyje melagingai teigiama, neva vakcinų gamintojų atstovai "slėpė" vakcinos gamybos principus ir technologijas, o vakcinas nuo COVID-19 parduodavo „klaidingai“ jas vadindami „užmaskuotomis genų arba ląstelių terapijos“ injekcijomis.

Melagienų puslapyje paranormal.lt autoriai iškreiptai interpretuoja ir cituoja:

„Stefanas Oelrichas (Stefan Oelrich), Bayer farmacijos padalinio prezidentas, neseniai vykusioje globalistų sveikatos konferencijoje tarptautiniams „ekspertams“ prisipažino, kad abi Pfizer-BioNTech ir Moderna mRNA (angl. messenger RNA) „vakcinos“ yra visai ne vakcinos, o užmaskuotos „ląstelių ir genų terapijos“ injekcijos“.

Šiame teiginyje manipuliatyviai naudojamas žodis „prisipažino“, sudarant klaidingą įspūdį, neva kažkas buvo slepiama nuo visuomenės.

Delfi Melo detektorius patikrino, kad nuo pat pradžių, kai buvo paskelbta apie veiksmingų COVID-19 vakcinų kūrimą, deklaruojama, kad mRNA (informacinės RNR/iRNR) vakcina yra naujos kartos vakcina, kurioje nėra COVID-19 užkrato. Tai yra mRNA (iRNR) tipo vakcina.

Melagienų puslapis

Trys pagrindiniai mRNR vakcinų nuo COVID-19 gamintojai ir kūrėjai nuo pat pradžių buvo vakarietiškos kompanijos – Pfizer-BioNTech, Moderna and Oxford-AstraZeneca. Šių gamintojų vakcinos veikimas paremtas viruso genetinės medžiagos fragmentų, šiuo atveju, informacinės RNR (mRNA), švirkštimu į žmogaus ląsteles. Tai reiškia, kad suleidžiamas ne deaktyvuotas virusas, o viruso genetinė informacija – iRNR.

Vakcinas nuo COVID-19 pristatė Kinija ir Rusija, tačiau jų veikimas kitoks. Kiniškos Sinovac veikimo principas yra paremtas deaktyvuoto viruso panaudojimu t. y. nesidauginančio nešėjo vakcina Ad5nCoV) ir Rusiška Sputnik-V paremta viruso-nešėjo, gebančio daugintis, technologija.

JAV maisto ir vaistų administracija 2020 gruodžio 18 dieną išpublikuotoje informacijoje apie vakcinas teigiama, kad: „mRNA vakcina turi genetinės medžiagos. t. y. vakcinoje yra maža dalis SARS-CoV-2 viruso mRNA (iRNR), kuri instruktuoja ląsteles žmogaus organizme pagaminti išskirtinį viruso spyglio baltymą. Kai žmogus gauna vakciną, kūnas ima gaminti spyglio baltymą, kuris nesukelia ligos, bet stimuliuoja imuninę sistemą išmokti gynybinės reakcijos ir taip sukurti imuninį atsaką prieš SARS-CoV-2“.

Kaip anksčiau vz.lt yra teigusi Dr. Rita Vaickelionienė, KTU Organinės chemijos katedros jaunesnioji mokslo darbuotoja, „vakcinos nuo SARS-CoV-2, sukeliančios apsauginį imuninį atsaką, yra labai svarbios siekiant užkirsti kelią SARS-CoV-2 infekcijos sukeltam sergamumui ir mirtingumui bei sušvelninti jį. Kuriamos ir bandomos įvairios vakcinos kandidatės, įskaitant nukleorūgščių (RNR ir DNR) („Pfizer“, „Moderna“ ir „Zydus Cadila“), inaktyvuoto viruso („Sinopharm“), gyvo susilpninto viruso („Codagenix“), baltymų ar peptidų subvieneto („Medigo“, „Vector Institute“) bei viruso-nešėjo („AstraZeneca“) vakcinas“, – dar 2020-ųjų spalio 25 dienos publikacijoje vardijo Dr. R. Vaickelionienė.

Naujausiais duomenimis, Europos vaistų agentūra skelbia, kad patvirtintos yra šios: Comirnaty (BioNTech/Pfizer), Spikevax (Moderna), Vaxzevria (AstraZeneca) ir Janssen. Patvirtinimo arba tyrimo išvadų laukia Nuvaxovid, Sputnik V , Vero Cell, Vidprevtyn.

Taigi, aiškėja, kad melagienų portale paranormal.lt sistemingai siekiama klaidinti žmones panaudojant emociškai aktyvius terminus, tokius kaip „taptų nauja dirbtinio intelekto valdomų vergų rase“, „prisipažino“, „užmaskuotos vakcinos“ ir pan.

Puslapyje paranormal.lt taip pat pridedama nuorodų į užsienio melagienų interneto svetaines, taip neva sukuriant patikimumo įspūdį.

Melagienų puslapis

Norint sustiprinti sąmokslo teorijų įspūdį pridedamas ir terminas „BigPharma“, o melagienas maišant su faktine informacija, siekiama sukelti pasitikėjimą melagienomis. Pavyzdžiui, pridedama informacija apie tai, jog JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras pakeitė vakcinos ir vakcinacijos terminus.

Delfi Melo detektorius patikrino, kad terminas pakeistas todėl, kad buvo išrastos mRNA (iRNR) vakcinos, kuriose nėra nužudyto ar nusilpninto ligos sukėlėjo. Taigi, vietoje terminų „vakcinos“ ir „vakcinacija“, kurie reiškė „injektuojamas nužudytas ar susilpnintas ligos sukėlėjas tam, kad organizmas būtų apsaugotas nuo ligos“, pakeista į „preparatas, naudojamas stimuliuoti organizmo imuninį atsaką nuo ligų“.

Tam, kad paranormal.lt skleidžiamų sąmokslo teorijų įspūdis būtų dar stipresnis, šio nusikalstamo portalo kūrėjai savo turinį papildo kitais emociškai paveikiais terminais, kaip „kontracepcija pasaulio depopuliacijai“ ir „didysis persitvarkymas“. Ir, žinoma, tekstui iliustruoti paranormal.lt kūrėjai parinko itin jautrią iliustraciją, kurioje vaizduojamas vakcinuojamas vaikas, siekiant sukelti dar aršesnes emocijas.

Išvados: anoniminis melagienų portalas paranormal.lt sistemingai vykdo sąmokslo teorijų platinimą, melagienų skleidimą apie COVID-19 pandemiją. Publikuojamu turiniu paranormal.lt siekia sukiršinti visuomenę, naudojami emociškai jautrūs terminai, visuomenė klaidindama gudriai panaudojant melo ir faktų mišinį, kuriame melas emociškai lengvai paveikiai ir išsilavinimo stokojančiai skaitytojų grupei tampa tarsi lengvas jaukas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės