Lapkričio 4 d. kanale „KiTaipTV“ paviešintoje laidoje „LIETUVOJE PRASIDĖJO RAGANŲ MEDŽIOKLĖ ?“ dalyvavęs VšĮ Sveikatos teisės instituto direktorius, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto docentas Rimas Jonas Jankūnas pateikė duomenis apie kelis po vakcinacijos nuo COVID-19 mirusius jaunus asmenis. Nors laidos metu šios mirtys nebuvo tiesiogiai susietos su skiepų poveikiu, vertinant laidos turinį nesunku suprasti, kad jos dalyviai įžvelgia sąsajas tarp minimų mirčių ir reakcijos į vakcinaciją. Tokią žinutę išgirdo ir komentarus po įrašu palikę laidos žiūrovai.

Laidoje taip pat retoriškai klausta, ar kas nors apskritai domėjosi, dėl kokių priežasčių mirė minimi asmenys tuo pažeriant abejonių, tarsi į šiuos klausimus nebūtų gilinamasi, jie nebūtų tyrinėjami.

Pateikiame tikslią laidos metu nuskambėjusią repliką:

„Todėl aš paminėsiu kelis atvejus ir norėčiau paklausti kitos pusės propagandistų, ar jūs nors pirštą pajudinote, ar jūs nors ką nors pasakėte, ar jūs pabandėte panagrinėti, kas ten buvo. Taigi, objekto ID 705; pirmos vakcinos data liepos 26 d.; amžius 19 metų; mirties data po 22 dienų. Kitas, ID 599; amžius 20 metų; vakcinacijos data rugpjūčio 23 d.; mirė po 5 dienų. Trečias, ID 899; vakcinacijos data liepos 26 d.; mirties data po dviejų dienų; amžius 22 metai. Ketvirtas, ID 883; pirmos vakcinos data liepos 20 d.; mirties data po devynių dienų; amžius 24 metai. Ar kas nors šiuos klausimus nagrinėjo?“.

„Melo detektorius“ pateikė užklausą Lietuvos Statistikos departamentui, siekiant išsiaiškinti, kokios priežastys iš tiesų nulėmė minimas mirtis.

Statistikos departamentas pateikė laidoje minėtų asmenų mirties priežastis ir patikslino, kad viešuose pareiškimuose asmenų amžius yra paimtas iš atvirų duomenų lentelių, kuriose dėl konfidencialumo jis pateikiamas netikslus, su atsitiktiniu „triukšmu“, todėl nereikėtų traktuoti, kad mirusiųjų amžius buvo būtent toks, kaip įvardijama laidoje, tačiau galima teigti, kad visi šie asmenys buvo pilnamečiai, priklausantys amžiaus grupei iki 25 metų.

Pažvelgus, dėl kokių priežasčių iš tiesų mirė keturi jauni vyrai, akivaizdu, kad su poveikiu į vakciną šios mirtys nėra susijusios. Statistikos departamento duomenimis, vieno vyro mirties priežastis – savižudybė, dar du mirė traumine mirtimi, patyrę kelias kūno sritis apimančius sužalojimus, dar kitas vyras tris metus turėjo sunkios neurologinės ligos diagnozę, nuo kurios ir mirė.

Viešai prieinami duomenys pandemijos metu ne kartą buvo išnaudoti manipuliacijos tikslais, siejant po vakcinacijos įvykusias mirtis su skiepų poveikiu, nors iš tiesų priežastinis ryšys tarp vakcinacijos ir įvykių nebuvo įrodytas. „Melo detektorius“ apie tai jau rašė čia, čia, čia ir čia.

Išvados

Remiantis pateiktais duomenimis, akivaizdu, kad minimos keturių jaunų vyrų mirtys nebuvo susijusios su skiepų nuo COVID-19 poveikiu. „Youtube“ platformoje pasirodžiusioje laidoje spekuliuojama, esą niekas nepasidomėjo, dėl kokių priežasčių mirė minėti asmenys, įvykiai netiesiogiai siejami su skiepais. Dėl šios priežasties „Melo detektorius“ minėtą turinį vertina kaip manipuliaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės