„Facebook“ socialiniame tinkle pasidalinta nuotrauka, kurioje vaizduojami vyrai, apstoję ligoninės lovą, kurioje paguldytas žmogų primenantis manekenas. Komentare prie nuotraukos rašoma: „Kaip būna, kad operatorius žioplas ir ne tuo rakursu fotografuodamas, sugadina visą reikalą...“. tokia replika pašiepiamai norėta pasakyti, kad ligoninėse gulintys COVID-19 pacientai nėra tikri. Tai, kaip ir šioje nuotraukoje – tik lėlės, tačiau atlikus paiešką internete nesunku įsitikinti, kad tokia prielaida klaidinga.

Atlikus vaizdo paiešką „InVid“ įrankiu, galima rasti portale fakt.pl patalpintą straipsnį, kuriam iliustruoti panaudota ta pati fotografija. Fakt.pl žurnalistai atpažino, kad nuotraukoje prie manekeno stovi Lenkijos Sveikatos ministras Adam Niedzielski.

Nuotrauka buvo padaryta, kai A. Niedzielski šių metų rugsėjo 21 d. lankėsi neseniai atidarytame Jano Grodeko valstybinio universiteto Medicinos modeliavimo centre, kuris nuo spalio mėnesio atvėrė duris studentams.

Centre įrengti ligoninės palatas primenantys kambariai su visa mokytis reikalinga įranga, tarp jų – ir ligoninės pacientus vaizduojančiais manekenais.

Daugiau nuotraukų iš centro atidarymo ceremonijos galima rasti čia.

Išvados

Nuotrauka, kurioje matomas Lenkijos sveikatos ministras Adam Niedzielski prie ligoninės lovos, kurioje paguldytas manekenas, nereiškia, kad COVID-19 ligoniai yra netikri, suvaidinti, ar kad nuotrauką padaręs fotografas norėjo, kad vaizduojama scena imituotų realių pacientų lankymą. Iš tiesų, fotografijoje vaizduojamas kadras iš Jano Grodeko valstybinio universiteto Medicinos modeliavimo centro atidarymo, kuriame apsilankė ir A. Niedzielski. Kadangi socialiniuose tinkluose išplatintas nuotraukos komentaras gali klaidinti skaitytojus dėl jos tikslo ir kilmės, „Melo detektorius“ šią informaciją vertina kaip manipuliaciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją