Nuo rugsėjo 27 d. Niujorko valstijoje, JAV, įsigaliojo reikalavimas sveikatos priežiūros specialistams būti pasiskiepijusiems bent viena vakcinos nuo COVID-19 doze. Nors reikalavimas pasiskiepyti veikia jau mėnesį, klaidinantys su šia taisykle susiję gandai socialiniuose tinkluose pasklido tik dabar. Žinutėse skelbiama, esą tūkstančiai sveikatos sektoriuje dirbančių amerikiečių dėl šios priežasties nusprendė savanoriškai palikti darbo vietas.

„Niujorko valstybės pareigūnai renkasi GYVENIMĄ. 83 000 sveikatos priežiūros darbuotojų Niujorke nori išeiti iš darbo, o ne leistis mRNR injekciją ar vakciną“, – tokia žinute „Facebook“ socialiniame tinkle dalinosi prieš skiepus nusistatę asmenys.

Šioje žinutėje minimi keli neteisingi teiginiai. Visų pirma, joje naudojami pasenę duomenys, antra, klaidingai teigiama, kad darbuotojai darbus paliko savo noru, trečia, neatsižvelgiama į tai, kiek žmonių iš minimų 83 tūkst. yra pasiskiepiję viena vakcinos doze.

Klaidinanti žinutė

Apie skaičius, vėliau panaudotus žinutėje „Facebook“, pranešė portalas cbsnews.com, tačiau straipsnis, kuriame aptarti šie ligoninės darbuotojų vakcinacijos rodikliai, buvo paskelbtas maždaug prieš mėnesį – rugsėjo 28 d., tuo tarpu klaidinanti žinutė „Facebook“ socialiniame tinkle patalpinta tik spalio 26 d. Taigi, žinutėje minimi skaičiai jau nebėra aktualūs, nes dalis sveikatos sektoriaus darbuotojų iš straipsnyje minimų 83 tūkst., vis dėlto, suskubo pasiskiepyti iki įsigaliojant privalomai šioje srityje dirbančių žmonių vakcinacijai.

Net ir atidžiau panagrinėjus prieš mėnesį skelbtus ligoninės darbuotojų vakcinacijos rodiklius, tame pačiame portale pranešama, kad maždaug pusė šių specialistų yra pasiskiepiję viena vakcinos doze, taigi, atitinka reikalavimus. Tuo tarpu likusieji, visai nepasiskiepiję darbuotojai, gali būti laikinai nušalinami nuo darbo tol, kol pasiskiepys. Vis dėlto, tai, kad šiems darbuotojams gresia pašalinimas iš darbo (šiuo metu dalis jų jau yra nušalinti), dar nereiškia, kad darbus jie palieka savo noru.

Naujausia Niujorko valstijos ligoninių darbuotojų vakcinacijos statistika per mėnesį pasikeitė. Nurodoma, kad spalio 27 d. duomenimis Niujorko valstijoje dirbo 92 proc. pilnai nuo COVID-19 pasiskiepijusių ligoninės darbuotojų.

Išvados

„Facebook“ pasidalintoje žinutėje klaidingai teigiama, kad 83 tūkst. Niujorko valstijoje dirbančių sveikatos specialistų nusprendė savo noru palikti darbus. Žinutėje, nors ji paviešinta spalio 29 d., naudojama rugsėjo mėn. pabaigos statistika, taigi, informacija yra pasenusi ir šiuo metu vakcinacijos rodikliai yra pastebimai pagerėję. Be to, žinutėje neatsižvelgta į tai, kad bent pusė iš paminėtų 83 tūkst. darbuotojų, vis dėlto, buvo pasiskiepiję viena vakcinos doze, taigi, nebuvo nušalinti. Taip pat teigiama, kad darbuotojai nusprendė darbus palikti savo noru. Tai – netiesa, nes nė viena vakcinos doze nesutikę pasiskiepyti sveikatos srities darbuotojai, įsigaliojus privalomai vakcinacijai nuo COVID-19, buvo laikinai nušalinti nuo darbo arba atleisti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės