Ivermektinas yra veterinarinis, labai stipraus veikimo preparatas. Jis naudojamas galvijams ir arkliams išnaikinti kirmėles. Yra vaisto rūšių, kurios, pagal labai tikslų gydytojo paskyrimą, kartais naudojamas ir žmonėms – gydyti tam tikras parazitines kirmėles ir utėles. Šiaip šis vaistas labai koncentruotas, todėl žmonėms – pavojingas. Vaisto atradėjai 2015 m. laimėjo Nobelio premiją. Tačiau kaip už vaistą nuo kirmėlių, o ne nuo COVID-19.

Laisvaslaikrastis.lt išverstoje publikacijoje skelbiama, kad 99,3 proc. ivermektinu gydytų pacientų pasveiko per penkias dienas. Vertime teigiama, kad naudojamasi „Dominican Today“ ataskaita, kuri įrodo tokius teiginius. Tačiau tai – visai ne mokslinė ataskaita, o straipsnis/interviu portale, kuriame kalbantis asmuo, José Natalio Redondo, savo teiginiams nepateikia jokių įrodymų, o pasidalina savo nuomone.

Ivermektinas dėmesio centre atsidūrė jau seniai. Mokslininkai dažnai bando jau sukurtus vaistus su skirtingomis infekcijomis. Todėl ir COVID-19 ligos tyrimų metų išbandytas ne vienas preparatas, kuris yra naudojamas kitoms ligoms gydyti.

Chlorokvinas ir hidroksichlorokvinas buvo dveji iš tų vaistų. Jie buvo pasirinkti dėl galimo antivirusinio poveikio, užfiksuoto laboratoriniais tyrimais, ir ribotų duomenų iš pirmųjų COVID-19 protrūkių Kinijoje. Tačiau dideli klinikiniai šių vaistų, skirtų gydyti COVID-19, tyrimai nedavė jokios reikšmingos naudos.

Tuščios viltys dėl ivermektino panaudojimo COVID-19 gydymui kilo iš 2020 m. balandžio mėn. Australijoje atlikto laboratorinio tyrimo. Šio tyrimo rezultatai buvo plačiai aptarinėjami, tačiau mokslininkams kėlė abejonių. Laboratoriniame tyrime ivermektino koncentracija buvo 20–2000 kartų didesnė už standartines dozes, naudojamas žmogaus parazitinėms infekcijoms gydyti. Tokios didelės vaisto koncentracijos gali būti labai toksiškos, tai patvirtino ir tolimesnės analizės.

Kitas dažnai cituojamas dokumentas apie tariamą ivermektino poveikį COVID-19 buvo pašalintas 2021 m. liepos mėn., kai mokslininkai nustatė rimtų tyrimo trūkumų. Ten pastebėta neteisingų statistinių analizių, neatitikimų tarp surinktų duomenų ir paskelbtų rezultatų, pasikartojančių pacientų įrašų ir pan.

Šiuo metu du didelių imčių klinikiniai tyrimai neparodė reikšmingos naudos iš ivermektino vartojimo COVID-19 gydyti. Todėl tiek JAV, tiek Jungtinės Karalystės, tiek Europos Sąjungos sveikatos priežiūros institucijos ir ekspertai nerekomenduoja šiuo preparatu gydyti COVID-19.

Todėl, remiantis tuo, kad laisvaslaikrastis.lt išvertė publikaciją, kurioje nėra nurodyta jokių mokslinių tyrimų ar duomenų, galima teigti, kad buvo paskleista dar viena melagiena.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)