„Italijos žmonės apgynė savo teises! Nuo spalio 31 d. panaikinamas reikalavimas privalomai skiepytis ir turėti žaliąjį pasą. Italija nuo spalio 15 d. įvedė PPP režimą - patikrintas, paskiepytas, persirgo - su žaliais pasais. Nuo 14 d. buvo uždaryti Triesto ir Genujos uostai, o sunkvežimių vairuotojai ir uosto darbuotojai užblokavo visus įvažiavimus ir privažiavimus. Nuo penktadienio prie jų prisijungė visi kiti. Tai buvo beveik nacionalinis streikas. Taigi, nuo spalio 31 d. PPP režimas bus panaikintas. Tačiau JIE dar turės laiko išbandyti technologiją, jei kai kurie italai didžiuosis žaliu pasu ir visur jį rodys. Šaunuoliai italai!“, – tokiais šūksniais dalinosi socialinių tinklų vartotojai, įsitikinę, kad šalyje iš tiesų atšauktas žymusis „žaliasis pasas“.

Šie teiginiai prasilenkia su realybe, nes iš tiesų „žaliojo paso“ naudojimas ir poreikis tik auga, pavyzdžiui, kaip ir minima žinutėje, nuo spalio 15 d. Italija įvedė režimą, kurio laikantis kiekvienas privačiame ar viešajame sektoriuje dirbantis asmuo privalo turėti „žaliąjį pasą“.

Panašu, kad toks sprendimas veikia, mat, kaip pranešė „The Guardian“, norinčių pasiskiepyti nuo COVID-19 įvedus tokį reikalavimą padaugėjo – didelė dalis žmonių savo apsisprendimą motyvavo tuo, kad nori sugrįžti į darbą, o spalio 19 d. šalyje pasiektas rekordas, kai „žaliąjį pasą“ per vieną dieną atsisiuntė daugiau nei milijonas žmonių.

Reikalavimas pateikti „žaliąjį pasą“ visiems žmonėms, dirbantiems viešajame ir privačiame sektoriuje, įsigalėjęs nuo spalio 15 d., turėtų tęstis iki paskutinės šių metų dienos.

Kaip prasitarė Italijos valstybės sekretorius sveikatos klausimais Andrea Costa, pasikeitus metams greičiausiai keisis ir „žaliojo paso“ politika. Planuojama, kad 2022 m. vakcinacijos statusą arba persirgimą COVID-19 infekcija įrodančio dokumento prireiks mažiau, jis nebebus taip plačiai naudojamas.

Išvados

Socialiniuose tinkluose paskelbta melagiena, esą po protestų ir streikų prieš „žaliąjį pasą“ Italijoje nuspręsta paklusti protestuotojų reikalavimams ir dokumento atsisakyti.

Iš tiesų, nieko panašaus neįvyko. „Žaliojo paso“ taikymas daugelyje sričių nuo spalio 15 d. paspartino vakcinacijos procesą. Tokio plataus dokumento taikymo, koks jis yra dabar, ketinama atsisakyti tik 2022 m., o iki 2021 m. gruodžio 31 d. jį privalės turėti visi, dirbantys tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)