„Facebook“ socialiniame tinkle dalinamasi informacija apie tai, kad Graikijos pareigūnai 38 kulkomis nušovė vienos manifestacijos dalyvį. Taip pat užsimenama, kad dėl šio įvykio septyniems pareigūnams pareikšti kaltinimai, baiminamasi galimų masinių riaušių. Prie komentaro pridedamas kelių sekundžių trukmės vaizdo įrašas.

Klaidinanti žinutė

„Melo detektorius“ išanalizavo pastarosiomis dienomis Graikijos naujienų portalų skelbta informaciją, kuri galėtų sutapti su socialiniuose tinkluose minimais skaičiais. Paaiškėjo, kad romų tautybės vaikino mirtis nebuvo susijusi su protestais. Protestai kilo kaip atsakas į pareigūnų smurtą vėliau, po įvykio.

Ankstyvą šeštadienio, spalio 23 d., rytą dėl pareigūnų paleistų šūvių mirė 20-metis romų kilmės Nikos Sampanis. Kaip praneša vietos žiniasklaida, kartu su dar dviem žmonėmis, N. Sampanis vairavo vogtą automobilį ir pateko į pareigūnų blokadą. Automobilį vairavę asmenys pareikalauti sustoti to nepadarė ir mėgino pasprukti nuo policininkų. Kaip vėliau pranešė Atikos saugumo direktorato žmogžudysčių departamentas, mirtinų gaudynių metu policijos pareigūnai paleido daugiau nei 30 šūvių. Vietos TV kanalas, tuo tarpu, informavo, kad iš viso į vogtą automilį buvo paleisti 38 šūviai. Ši informacija sutampa su „Facebook“ socialiniame tinkle skelbta naujiena.

Po įvykio, kurio metu mirė N. Sampanis, kaltinimai už tyčinę žmogžudystę, serijinį pasikėsinimą nužudyti ir ginkluotą apiplėšimą pareikšti septyniems pareigūnams.

Kiek vėliau Tesalonikų centre buvo surengtas protestas, nukreiptas prieš policijos pareigūnų veiksmus. Romų protestai kilo ir kitose šalies dalyse. 200 romų kilmės protestuotojų užblokavo Attiki Odos greitkelį ties Aspropyrgos priemiesčiu ir mėtė į policijos pajėgas akmenis.

Išvados

Pateikta informacija įrodo, kad 20-mečio jaunuolio, į kurį buvo paleista daugiau nei 30 policijos pareigūnų kulkų nėra susijusi su šalyje vykstančiais protestais (greičiausiai turimi omenyje protestai prieš vakcinacijos sertifikatus ar vakcinaciją nuo COVID-19). Romų kilmės Nikos Sampanis mirė mirtinų gaudynių su policininkais metu po to, kilusių po to, kai vogtą automobilį vairavęs jaunuolis atsisakė sustoti.

Protestai, nukreipti prieš žiaurų pareigūnų smurtą, kilo po to. Juose įvairiose Atėnų miesto dalyse dalyvavo keli šimtai romų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)