Socialiniuose tinkluose pasidalinta 31 sekundės trukmės vaizdo įrašu, kuriame pasigirsta nevykęs Didžiosios Britanijos ministro pirmininko pokštas. Įraše kalba Junginės Karalystės gamtosaugos organizacijos „WWF UK“ (liet. „Pasaulio gamtos fondas JK“) vadovė Tanya Steele, o ją replikomis pertraukia B. Johnsonas. Pateikiame ištraukos vertimą į lietuvių kalbą:

„T.S. : Tik 3 proc. liko laukinei gamtai, taigi...
B. J. : Kaip liūdna...
T. S. : ...kaip mums pradėti balanso atkūrimą. Mes, žinoma, galėtume pradėti atkurdami laukinę gamtą mūsų vandenynuose. Šioje srityje – plačios galimybės.
B. J. : Mes galėtume kai kuriuos žmones sušerti gyvūnams. Tai būtų...Ar negalėtume...Tai būtų...
T. S. : Mes galime balsuoti vėliau ir paklausti, ar yra kandidatų, bet, be abejo, mes turime rimtai priimti savo atsakomybes...
B. J. : Mes taip ir darome.
T. S. : ...ir padėti gamtai sugrįžti, nes jei gamtai suteikti progą, ji atsigaus. Ji atgauna jėgas labai labai greitai.
B. J. : Taip ir būna. Taip ir būna.“

Socialiniuose tinkluose B. Johnsono pokštas buvo paverstas prognoze 2030 metams, nurodant, esą Ministras pirmininkas iš tiesų ketina taip pasielgti – sušerti kai kuriuos žmones gyvūnams.

Manipuliacinė žinutė

Tam, kad pokalbio kontekstas būtų aiškus, svarbu tai, ką T. Steele pasako dar prieš prasidedant socialiniuose tinkluose išplatintam reportažui. Visa Pasaulio gamtos fondo vadovės replika skamba taip: „Manau, kad mums reikia susigrąžinti gamtą. Žinau, kad kai kurie jauni žmonės šiame kambaryje žino statistiką, kad mūsų planetoje 97 proc. žinduolių sudaro žmonės ir mūsų gyvūnai, naminiai gyvūnai. Tik 3 proc. liko laukinei gamtai.“

Būtent dėl šio iliustratyvaus pavyzdžio apie tai, kad žmonės ir jų gyvūnai sudaro net 97 proc. visų planetos žinduolių B. Johnsonas ir pasako daug kritikos iš žiniasklaidos sulaukusį pokštą. Po B. Johnsono replikos fone pasigirsta vaikų krizenimas.

Pasaulio žiniasklaidos priemonės minėtą įvykį taip pat traktavo kaip ne itin subtilų pokštą, taigi, akivaizdu, kad socialiniuose tinkluose mėginta manipuliuoti B. Johnsono kalbos ištrauka. „Melo detektoriaus“ vertinimu, kelių sekundžių trukmės įrašas be platesnio konteksto ir pateiktas komentaras, esą ateityje žmones bus šeriami gyvūnams gali klaidinti skaitytojus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)