Straipsnyje yra paskelbti du vaizdo įrašai, kaip galima suprasti, atsakantys į tą klausimą. Jie abu yra viena melagiena.

Melas – visas įrašas

Pirmajame vaizdo įraše kalbėtojas demonstruoja lenteles ir išaugusį sergančiųjų skaičių pandemijos metu.

Antrasis vaizdo įrašas prasideda žodžiais: „Pažvelkite, vakcinos susargdina žmones.“

Tada apie 30 sekundžių rodomos lentelės, kaip augo pandemijos skaičiai įvairiose šalyse. Kiekvienoje jų pažymėtas laikas, kada šalyje pradėta vakcinacija. Po to riboženklio pastebimas didelis atvejų augimas.

Prieš pabaigą parodomas laikraštis, kurio antraštė skelbia „Pasaulinio elito planas mūsų ateičiai“, o tada – populiarių internetinių svetainių ikonos, implikuojančios, kad prie „plano“ prisidėję ir mūsų kasdieninius informacijos poreikius tenkinantys kanalai.

„Tiesiog pasakyk ne“, – šiais žodžiais pasibaigia vaizdo įrašas.

Tiesa – vakcinos stiprina imunitetą

Vakcinos nesusargdina žmonių. Vakcinos paskirtis – parengti žmogaus imuninę sistemą (natūralią organizmo apsaugą) atpažinti konkrečią ligą ir nuo jos apsiginti. Kad susiformuotų imunitetas, dauguma COVID-19 vakcinų reikia skiepytis du kartus. Jeigu paskiepytas asmuo vėliau užsikrečia šiuo virusu, jo imuninė sistema tą virusą atpažįsta. Tuomet ji yra pasirengusi su tuo virusu kovoti.

Lentelių dalis vaizdo įraše neatspindi tikrosios situacijos. Visų pirma, vakcinos buvo išrastos jau augant pandemijai, tad natūralu, kad skaičiai augimo procese yra dideli. Jei ne vakcinos ir jų sumažintas viruso plitimas, skaičiai būtų dar didesni.

Be to, nėra nurodyta, iš kur lentelės paimtos – lygiai taip pat „patikimai“ jos galėtų būti nupieštos kompiuteriu mokančio naudotis moksleivio. Išvada: abu įrašai melagingi.

  • Šaltiniai
  • https://op.europa.eu/webpub/com/factsheets/how-do-covid-19-vaccines-work/lt/
  • https://vaccination-info.eu/lt/faktai-apie-vakcinas/kaip-veikia-vakcinos
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės