„Facebook“ socialiniame tinkle patalpintas TV reportažas apie COVID-19 situaciją Taivane ir dvi skirtingų naujienų portalų ekrano nuotraukos. Kairėje nuotraukoje užfiksuotoje antraštėje skelbiama: „99,7 proc. Waterfordo suaugusiųjų visiškai paskiepyti nuo COVID-19“, o dešiniojoje – „Waterforde daugiausia naujų COVID atvejų iš visos Airijos“. Taip pat raudonai apibrėžta data, nurodanti, kad straipsnių publikavimo datas skiria beveik trys savaitės. Vienas jų buvo patalpintas šių metų rugsėjo 23 d., o kitas – spalio 11 d.

Įrašo komentare tvirtinama, esą Taivane daugiau žmonių miršta nuo vakcinų, nei nuo paties viruso, taip pat pateikiami minėtų antraščių vertimai, siekiant įtikinti skaitytojus, kad vakcinacijos aprėptis yra susijusi su naujų COVID-19 atvejų augimu.

Klaidinanti žinutė

„Melo detektorius“ pateikia paaiškinimus, kodėl nė vienas teiginys neatitinka tikrovės.

Melagingas teiginys: „Taivane nuo vakcinų mirė daugiau žmonių nei nuo viruso“

„Melo detektorius“ šį melagingą teiginį jau išaiškino. Plačiau apie tai galima skaityti čia. TV reportaže panaudota VAERS sistemos informacija, kurioje esančių duomenų negalima vertinti, kaip patvirtintos informacijos apie vakcinų šalutinius poveikius ar po vakcinacijos ištikusias mirtis. Jei mirtys, apie kurias buvo pranešta pasinaudojus sistema, iš tiesų būtų siejamos su vakcinos poveikiu, o ne kitais asmens turėtais sveikatos sutrikimais, šalis apie tai jau būtų pranešusi ir atlikusi atitinkamus veiksmus, siekiant užkirsti kelią tokiai situacijai. Panašios sistemos veikia daugelyje pasaulio šalių, tačiau tik itin retais atvejais aptinkamas sveikatos sutrikimo ar mirties priežastinis ryšys su įvykusia vakcinacija.

Manipuliacija: 99,7 proc. Airijos miestelio Waterfordo suaugusių gyventojų paskiepyti, bet miestelis pagal naujų viruso atvejų statistiką pirmauja visoje šalyje.

Vertinant esamą COVID-19 situaciją skirtingose šalyse svarbu atkreipti dėmesį į keletą aspektų – vakcinacijos rodiklius, populiacijos amžių ir sveikatos būklę, įvestų pandeminių apribojimų mastą ir kt.

Iš dviejų antraščių skirtinguose naujienų portaluose negalima daryti jokių išvadų, nes tai anaiptol neatspindi esamos situacijos.

Taigi, apie viskas – nuo pradžių.

Apribojimai

Prieš metus, 2020 m. spalio 19 d., „BBC“ pasidalino straipsniu apie tai, kad Airija ruošiasi įvesti griežčiausius koronaviruso plitimui stabdyti skirtus apribojimus.

  • Nuo 2020 m. spalio 21 d. buvo įvestas draudimas vykti tolimesniu nei 5 km atstumu nuo namų. Nesilaikantiems atstumo apribojimų skirtos baudos;
  • Žmonėms, galintiems dirbti iš namų, primygtinai rekomenduota rinktis darbą per nuotolį;
  • Uždrausti socialiniai ar šeimos narių susibūrimai, išskyrus giminaičių lankymą sveikatos įstaigose ar globos namuose;
  • Žmonėms leista susitikti tik lauko ir tik 5 km spinduliu. Vieni gyvenantys asmenys su vienu šeimos ūkiu galėjo sudaryti „palaikymo burbulą“;
  • Dauguma nebūtinųjų prekių parduotuvių ir kirpyklų uždaromos;
  • Barai ir restoranai galėjo teikti paslaugas tik išsineštinai;
  • Vestuvių svečių skaičius apribotas iki 25 asmenų iki metų galo;
  • Laidotuvėse galėjo dalyvauti tik 10 žmonių.


Ši situacija kardinaliai skiriasi nuo šiuo metu esamos. Nors prieš tris dienas pranešta, kad Airija, ketinusi visiškai atsisakyti COVID-19 stabdymui skirtų ribojimų spalio mėnesį, šiuos planus šiek tiek pakoregavo, įvesti apribojimai palaipsniui vis viena laisvinami. Nuo šių metų spalio 22 d. šalyje lieka šie apribojimai:

  • Reikalavimas pateikti COVID-19 skiepų sertifikatą restoranų, kavinių viduje ir renginiuose. Lauke vykstantiems renginiams sertifikato nereikia;
  • Restoranų ir kavinių viduje privalomą dėvėti kaukę. Ją nusiimti galima valgant arba geriant;
  • Prie staliukų viešojo maitinimo įstaigose gali sėdėti iki 10 suaugusiųjų arba 15 asmenų, įskaitant vaikus;
  • Jei lauke buriasi pasiskiepiję ir nepasiskiepiję asmenys, galioja 6 žmonių vienoje kompanijoje limitas;
  • Dalyvių vestuvėse ir laidotuvėse skaičius neribojamas, bet privaloma užtikrinti saugumo reikalavimus;
  • Renginiuose, vykstančiuose viduje, žiūrovai privalo sėdėti. Stovėti galima tik savo sėdimos vietos ribose;
  • Palaipsniui ir toliau vykdomas darbuotojų grįžimas į darbo vietas;
  • Atsidaro naktiniai klubai, kurie galės veikti laikantis saugumo reikalavimų.


Taigi, Airijoje, kaip ir didelėje dalyje kitų šalių, šiuo metu likę apribojimai profesinėms ir socialinėms veikloms yra minimalūs, tačiau sergamumo ir hospitalizacijos statistika nedaug kuo skiriasi nuo praėjusiais metais turėtos situacijos.

Sergamumas ir vakcinacijos statusas

Šiuo metu sergamumas COVID-19 Airijoje siekia 30 proc. piko metu pasiektų sergamumo rodiklių. Intensyvios terapijos skyriuose iš viso gydoma 90 asmenų. Tai – dideli skaičiai, atsižvelgiant į tai, kad šalyje buvo paskiepyta daugiau nei 90 proc. visų suaugusiųjų. Vis dėlto, spalio 10 d. duomenimis, iš visų intensyvios terapijos skyriuose gydomų ligonių net 67 proc. buvo nepasiskiepiję asmenys, dar 3 proc. – pasiskiepiję tik dalinai.

Vertinant ilgalaikę situaciją, nuo šių metų birželio iki spalio mėnesio beveik du trečdaliai intensyvios terapijos skyriuose gydytų ligonių nebuvo pilnai pasiskiepiję nuo viruso.

Populiacija ir Delta varianto paplitimas

Svarbu ir tai, kad šiuo metu Airijoje, kaip ir daugelyje kitų šalių, vyrauja Delta viruso variantas – pastebimai greičiau plintanti, labiau užkrečiama viruso versija. Kalbėdamas apie tai, kodėl virusas taip sparčiai plinta, nors didelė dalis populiacijos jau paskiepyta, Airijos visuomenės sveikatos instituto profesorius paaiškino, kad šalies populiacija pakankamai jauna – gyventojų amžiaus vidurkis siekia 38 metus – todėl Airijoje, kurioje Delta varianto plitimas sutapo su skiepijimo pradžia, užfiksuotas didelis jaunų dar nepasiskiepijusių žmonių sergamumas būtent šia atmaina.

Profesorius apibendrino, kad dabartinę sudėtingą sergamumo COVID-19 situaciją nulėmė tai, kad pirmiausia buvo skiepijami senyvi žmonės tuo metu, kai dar nespėję pasiskiepyti jauni asmenys jau platino Delta variantą.

Išvados

Netiesa, kad Taivane daugiau žmonių miršta nuo vakcinos, nei nuo viruso. Šalyje nebuvo skelbta apie mirtis, susijusias su vakcinacija, o pranešimai, užregistruoti VAERS sistemoje, mirčių ryšio su vakcinacija taip pat neįrodo.

Aukštą gyventojų sergamumą COVID-19 Airijoje lėmė staigus Delta varianto plitimas, vakcinacijos programos nepritaikymas, atsižvelgiant į populiacijos sudėtį, daugelio pandemijos metu įvestų apribojimų atsisakymas. Išaugęs atvejų skaičius nereiškia, kad dažniau užsikrečia ar į ligonines yra guldomi pasiskiepiję nuo viruso pacientai. Atvirkščiai, ligoninėse gydomų pacientų daugumą sudaro nepasiskiepiję žmonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės