Lietuviškose „Facebook“ paskyrose dalinamasi informacija apie medicinos personalo protestus, vykusius Martinikos saloje, Prancūzijoje. Žinutėse teigiama, esą protestuotojams pavyko pasiekti pergalę ir Pierre Zobda-Quitman Universitetinėje ligoninėje vadinamas sanitarinis pasas buvo atšauktas.

Nors tiesa, kad reikalavimas visiems medicinos sektoriaus darbuotojams einant į darbą pateikti sanitarinį pasą buvo pasitiktas itin atšiauriai ir sukėlė protestų bangą Martinikoje, neteisinga sakyti, kad protestų dalyviams pavyko išsireikalauti paso atšaukimo.

Neramumai Martinikos saloje prasidėjo jau spalio 11 dieną, kai ligoninių personalas pareiškė nepasitenkinimą reikalavimu kiekvienam sveikatos sektoriaus darbuotojui turėti vadinamą sanitarinį pasą – įrodymą, kad asmuo yra pasiskiepijęs nuo COVID-19. Spalio 14 dieną protestai peraugo į susirėmimus su policijos pareigūnais, o spalio 18 d. baltai apsirengę protestuotojai užblokavo patekimą į ligoninės intensyvios terapijos skyrių.

Reaguodama į įvykius Martinikos Universitetinė ligoninė pateikė kreipimąsi į teismą, o dienos pabaigoje teismas priėmė sprendimą už kiekvieną prie ligoninės protestuotojų praleistą dieną darbuotojų sąjungoms skirti 500 eurų baudą. Taip pat įsakyta nedelsiant atlaisvinti praėjimą į ligoninę.

Spalio 19 d. Pierre Zobda-Quitman Universitetinės ligoninės vadovai, vis dėlto, pasidalino informacija, kad „Nuo šios dienos, atsižvelgiant į ligoninės personalo reikalavimus, visas personalas galės dirbti savo darbus nepaisant sanitarinio paso statuso.“ Pareiškimas išplatintas kartu su tai patvirtinančiu oficialiu dokumentu, pasirašytu ligoninės vadovo.


Šis dokumentas ir pakurstė gandus, esą ligoninėje sanitarinis pasas apskritai atšaukiamas, tačiau tai nėra tiesa.

Gandus apie atšaukiamą COVID-19 vakcinacijos dokumentą žiniasklaidai paneigė patys ligoninės vadovai. Sanitariniai pasai ligoninėje ir toliau bus tikrinami, tačiau jų neturintiems ligoninės darbuotojams nuo spalio 18 d. taip pat sudarytos sąlygos dirbti. Atsisakę pateikti sanitarinį pasą personalo nariai turės galimybę prieš pradedant darbą atlikti COVID-19 testą, o atsisakę padaryti ir tai turės vykti į personalo skyrių. Dokumente nenurodoma, ar testus darbuotojai privalės atlikti iš savo kišenės, ar paslaugą apmokės darbdavys.

Išvados

Remiantis pateikta informacija galima teigti, kad sanitarinis pasas Pierre Zobda-Quitman Universitetinėje ligoninėje Martinikoje nebuvo atšauktas, tačiau ligoninės darbuotojams suteiktos lankstesnės sąlygos patekti į darbo vietą. Nuo spalio 18 d., po darbuotojų sąjungų surengtų protestų, nuspręsta suteikti galimybę dirbti ir tiems ligoninės darbuotojams, kurie sanitarinio paso neturi. Jį turintys vis viena privalės pasą parodyti, o neturintys ateidami į darbą galės atlikti COVID-19 testą. Atsisakius padaryti ir tai darbuotojas bus siunčiamas į personalo skyrių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)