Pirmiausia, užkliūna tai, kad vaizdo siužetas paimtas iš anoniminės „Twitter“ paskyros. Asmuo, pasivadinęs „Dr John B.“ rašo, kad yra mokslininkas, tačiau niekur nenurodo nei savo atliktų tyrimų, nei suteikia kitų duomenų, kurie įrodytų, kad jis tikrai yra mokslininkas. O ne tiesiog tokiu apsimetęs asmuo.

„Dr John B.“ nuolat platina prieš skiepus tikslingai nukreiptą informaciją – pavyzdžiui, pranešimus, kai žmogui po skiepo pasireiškia nepageidaujami poveikiai. Taip pat mokslininkų diskusijas, kuriose aptariami tie įvykiai, ir diskutuojama, ar juos tikrai sukėlė vakcina, ar tai buvo sutapimas. Tačiau vartotojas „Dr John B.“ sukuria įspūdį, tarsi kiekvieną atvejį sukėlė būtent vakcinos, ir nenurodo, kad tokios išvados dar neprieita.

Minėtame įraše „Dr John B.“ dalinasi medžiaga, kurioje aptariama „Pfizer“ skiepo mikroskopinė analizė. Vartotojas nenurodo šaltinio, iš kur buvo paimti vaizdai.

„Melo detektoriui“ pavyko rasti „Dr John B.“ aptariamą publikaciją – „mRNA-lipid nanoparticle COVID-19 vaccines: Structure and stability“, kuri buvo publikuota žurnale „International Journal of Pharmaceutics“ šių metų gegužės mėnesį. Analizė nėra niekaip susijusi su tuo, ką teigia „Dr John B.“.

Mikroskopinę analizę atlikę mokslininkai išvadose teigia, kad dabar naudojamos iRNR vakcinos turi būti laikomos ultra-žemoje temperatūroje; kad reikia suprasti, kodėl joms laikyti reikalingos būtent tokios sąlygos, kad ateityje vakcinų laikymas nebūtų toks sudėtingas. Publikacijoje nėra kalbama apie jokius atrastus mikrorobotus – tai nieko negrįsti „Dr John B.“ pramanai.

Mokslininkai kalba apie lipidų nanodaleles. Šiuo atveju, terminas „nanodalelė“ reiškia mažą lipidų lašelį, kuriame yra vakcinos komponentas. Lipidai yra medžiagos, kurios netirpsta vandenyje, pavyzdžiui, riebalai. Lipidų nanodalelės iš esmės yra „transporto priemonės“, apsaugančios iRNR, kol sušvirkšta vakcina transportuojama į reikiamą ląstelių vietą.

Prie įrašo su „Dr John B.“ melu lietuvis „Facebook“ vartotojas pasidalino ir su kito asmens, kuris prisistato biochemiku, bet niekur to neįrodo, vaizdu, kuriame matyti neva po COVID-19 skiepo kraujyje apsigyvenęs gyvis. Tačiau niekur nenurodoma, iš kur ir kieno gauti tie vaizdai, nepagrindžiama, kodėl reikėtų patikėti, kad tai – tikrai vaizdas iš žmogaus kraujo; ar kad tai kažkaip susiję su vakcinomis.

Sąmokslo teorija, kad vakcinose yra nanorobotų, nėra nauja. Ji plinta jau nuo pat pandemijos pradžios, kai skiepai dar net nebuvo sukurti. Sąmokslo teorijų skleidėjai, kaip liūdnai pagarsėjęs buvęs britų futbolistas, kuris mano, kad pasaulį valdo driežažmogiai – David Icke – tikino, kad skiepuose bus robotų, kurie, pavyzdžiui, mus pamažu pavers robotais. Tokios jų teorijos, žinoma, niekaip nebuvo įrodytos.

Todėl, remiantis aukščiau pateiktu išaiškinimu, „Melo detektorius“ reziumuoja, kad „Facebook“ įraše pasidalinta vaizdo medžiaga, kurioje skleidžiamas melas apie COVID-19 vakcinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)