Klaidingas interpretacijas įkvėpė per televizijos kanalą „NTD“ parodytas žinių reportažas, kurio metu laidos vedėja aptarė naujausią COVID-19 mirčių Taivane statistiką. Apžvelgiant spontaniškų pranešimų apie pastebėtus šalutinius vakcinos poveikius duomenis reportaže kartojama, kad „mirčių po vakcinacijos skaičius Taivane viršija mirčių nuo COVID-19 skaičių“. Lietuviškose socialinio tinklo „Facebook“ paskyrose ši žinutė pakeista, nurodant, kad žmonės miršta ne po vakcinacijos, o nuo jos.

Iš tiesų, „NTD News“ pasirodžiusiame reportaže bandoma manipuliuoti duomenimis. Epizodas paremtas tik skaičiais, skelbiamais VAERS sistemoje. VAERS – tai pasyvi pranešimų apie patirtą galimai šalutinį vakcinos poveikį rinkimo sistema. Panašios sistemos veikia ir kitose pasaulio valstybėse – Jungtinėse Amerikos Valstijose, Didžiojoje Britanijoje („geltonųjų kortelių“ sistema) ir Europos Sąjungos šalyse („EudraVigilance“).

Klaidinanti žinutė

Visas jas vienija panašus veikimo principas – į šias sistemas patenkantys duomenys nėra tikrinami ar atrenkami. Sistemoje atsiduria visi užregistruoti pranešimai apie pastebėtus sveikatos sutrikimus po vakcinacijos. Tik vėliau sudėtingi šalutiniai poveikiai ir užregistruotos mirtys yra tikrinami ir tiriami ekspertų, siekiant nustatyti, ar reakciją iš tiesų galėjo sukelti skiepas.

Sistemos naudotojai įspėjami, kad šių duomenų, kol jie nėra patikrinti, negalima sieti su vakcinos poveikiu. Tai – tik įvykiai, nutikę po vakcinacijos, o ne nuo jos. Mirtis ar šalutinius poveikius, apie kuriuos pranešama, galėjo lemti skirtingos priežastys – turimos lėtinės ligos ar kiti sveikatos sutrikimai.

Reportaže parodomas Taivano VAERS sistemos šių metų spalio 11 dienos išrašas, kuriame matyti, kad nuo kovo mėnesio 22 d. iki spalio 8 d. iš viso pranešta apie 652 mirtis, ištikusias po vakcinacijos „AstraZeneca“ vakcina, dar 184 tokie pranešimai užfiksuoti po vakcinacijos „Moderna“ vakcina laikotarpiu nuo birželio 8 d. iki spalio 8 d. Iš viso nuo vakcinacijos pradžios Taivane sistemoje užregistruotos 865 mirtys, ištikusios po skiepo nuo COVID-19, iš kurių 499 – vyresnių nei 75 metų žmonių.

Šių skaičių negalima lyginti su mirčių nuo COVID-19 statistika, nes nėra aišku, kiek VAERS sistemoje užregistruotų mirčių taip pat įvyko dėl viruso kaltės.

Taip pat svarbu paminėti, kad šiuo metu Taivano gyventojams jau suleista beveik 19 mln. vakcinos nuo COVID-19 dozių, iš kurių daugiau nei 10 mln. sudarė „AstraZeneca“ vakcinos dozės, beveik 5 mln. – „Moderna“ vakcinos dozės.

Šių metų birželio mėnesį Taivano Ligų kontrolės centras paskelbė ištyręs per VAERS sistemą gautus pranešimus apie žmonių mirtis, ištikusias po vakcinacijos „AstraZeneca“ vakcina. Įrodyta, kad vakcinos poveikis mirčių nesukėlė.

Išvados

„NTD News“ paviešintame reportaže siekiama manipuliuoti žiūrovais, lyginant mirčių po vakcinacijos skaičių su mirčių nuo naujojo koronaviruso skaičiumi. Neatsižvelgiama į faktą, kad reikšmingą VAERS pranešimų dalį taip pat galėjo sudaryti mirtys, ištikusios nuo COVID-19. Žinutėse lietuvių kalba ta pačia tema klaidingai nurodoma, kad minėtos mirtys ištiko dėl vakcinos kaltės. Sistemoje, kuri aptariama reportaže, registruojami visi po vakcinacijos pastebėti galimi šalutiniai poveikiai nepriklausomai nuo to, ar juos sukėlė vakcina, ar turimi sveikatos sutrikimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)