Straipsnyje pasakojama, kad du „Johnson & Johnson“ darbuotojai slapta kamera darytame įraše pripažino, kad vaikai neturėtų būti verčiami vakcinuotis nuo COVID-19 dėl galimo ilgalaikio šalutinio poveikio.

Tiesa: toks vaizdo įrašas paplito internete

Rugsėjo 27 d. grupė „Project Veritas“ keliose socialinės žiniasklaidos platformose paskelbė vaizdo įrašą, kuriame teigiama, kad vaikams nereikia skiepytis nuo COVID-19 ir kad ilgalaikis COVID-19 vakcinų poveikis yra neaiškus. Teiginiai grindžiami interviu su dviem vaizdo įraše nurodytais žmonėmis, kurie yra farmacijos kompanijos „Johnson & Johnson“ darbuotojai: mokslininkas Justinas Durrantas ir verslo vadovas Brandonas Schadtas. Iš viso vaizdo įrašo kopijos iki šiol sulaukė daugiau nei 2 milijonų peržiūrų, ir, nors įrašas jau pašalintas iš feisbuko, klaidinga žinia toliau skleidžiama įvairiuose tinkluose ir įtartinuose straipsniuose.

Melagiena

Pavyzdžiui, kaip pagrindinį straipsnio informacijos šaltinį „Paranormal“ nurodo portalo „Creativedestructionmedia“ straipsnį. Portalas, panašiai kaip ir pats „Paranormal“, garsėja melagienų skleidimu bei kontraversiška nepatikrinta informacija.

Manipuliacija vaizdo įrašo ištraukomis

Straipsnyje minimas vaizdo įrašas sudarytas iš atsargiai apkarpytų klipukų, ištraukų, kurias nuolat kartojant ir perfrazuojant ar nepateikiant konteksto, jos sudaro tikrai neigiamą įspūdį. Tai – manipuliacija įrašo ištraukomis, sudėliojant jį būtent taip, kaip patogu prieš skiepus pasisakantiems aktyvistams.

Įrašas prasideda nuo J. Durranto siūlymo, kad vaikai, pradėję eiti į parengiamąją klasę, turėtų būti vakcinuoti. Jo žodžiai pateikiami apverčiant esmę ir akcentuojant tai, kad iki parengiamosios klasės vaikų vakcinuoti nereikia.

Antrasis įraše kalbantis žmogus – verslo vadovas. Jis kvestionuoja vakciną, neturėdamas jokio realaus ar mokslinio pagrindo. Iš to galime daryti antrą svarbią išvadą – įraše kalbančių žmonių nuomonė nėra patikima.

Šaltinių nepatikimumas

Pirmasis pašnekovas J. Durrantas yra pristatomas kaip mokslininkas. Nors jo specialybė tikrai tokia, internete negalima rasti nė vieno jo parašyto darbo vakcinavimo ar imunologijos tema.

O antrasis pašnekovas B. Schadtas apskritai neturi nieko bendro su mokslu ar medicina. Vyro „LinkedIn“ profilyje iš tikrųjų nurodoma, kad jis yra „J&J“ verslo vadovas. Jame taip pat išvardytos jo Vakarų Virdžinijos universiteto verslo administravimo bakalauro kvalifikacijos. Tačiau jis neturi jokių biologijos ar medicinos įgaliojimų.

Apskritai, viešai prieinama informacija rodo, kad nė vienas vaizdo įraše apklaustas asmuo neturi mokslinės patirties, susijusios su vakcinos priešininkų išsakomais ir jų neva patvirtintais teiginiais apie vakcinas nuo COVID-19.

  • Šaltiniai
  • https://www.youtube.com/watch?v=Q3SO7WT18CY
  • https://healthfeedback.org/statements-in-project-veritas-video-contradict-public-health-authorities-and-experts-recommendation-for-eligible-children-to-be-vaccinated-against-covid-19/
  • https://www.jnj.com/
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)