Pirmiausia verta atkreipti dėmesį į tai, kas iš tiesų yra publikacijoje aukštinamas gydytojas.

Klaidinga interpretacija: autorius – neva, puikus medikas

Iš tiesų gydytojas Bryanas Ardis pirmiausia dirbo kaip chiropraktas. Chiropraktika yra sveikatos priežiūros sritis, kuri rūpinasi kūno struktūra, dažniausiai stuburo būkle ir jo funkcionavimu. Tai reiškia, kad medikas niekaip nesusijęs nei su gydymu nuo virusų, nei su epidemiologiniais tyrimais, ir neturi reikiamos kompetencijos rekomenduoti vaistų virusiniams susirgimams gydyti.

Ne viename straipsnyje šio buvusio chiroprakto vardas minimas prie netikrų ar nepatvirtintų naujienų, taip pat skambių, vėliau paneigtų, pranešimų apie COVID-19 gydymą ir mirtis. Taip pat jo pavardė yra 2008-ųjų metų Teksaso chiropraktų, neišlaikiusių egzamino ar nepateikusių pakankamai mokymosi kreditų, sąraše.

Pastaraisiais metais B. Ardis išgarsėjo „Youtube“ platformoje publikuojamais vaizdo įrašais, kuriuose dalija gydymo patarimus ir sako savo nuomonę COVID-19 klausimais. Įrašai vertinami prieštaringai, o daugelis jo teiginių – nepagrįsti.

Melas: stebuklingi vaistai

Publikacijoje teigiama, kad yra keli veiksmingi vaistai nuo koronaviruso. Vienas jų aptarinėjamas plačiausiai – tai ivermektinas. Ivermektinas – nuo COVID-19 gydymui nepatvirtintas, seniau kai kurių kalbėtojų kaip veiksmingas eskaluotas, vaistas.

Melagiena

Ivermektinas yra antiparazitinis preparatas, nuo devintojo dešimtmečio pradėtas naudoti žmonėms, namų augintiniams ir ūkiniams gyvūnams gydytis nuo parazitų. Jis veikia paralyžiuodamas bestuburius parazitus. Lietuvoje šis preparatas daugiausiai naudojamas kaip tabletės nuo kirmėlių, kitose valstybėse galima ivermektiną rasti ir kita forma: kremo ar losjono nuo utėlių.

Dar pavasarį buvo atliktas patikimumui pakankamos apimties tyrimas, kuriame dalyvavo 476 COVID-19 pacientai, sergantys lengva ligos forma. Tyrimas parodė, kad ivermektinas nedavė jokios apčiuopiamos naudos gydant ligą. 82 proc. žmonių, kuriems buvo paskirtas ivermektinas, praėjus 21 tyrimo dienai ligos simptomai išnyko, kaip ir 79 proc. tų, kuriems buvo skirtas placebas.

„Išvados nepatvirtina ivermektino naudojimo lengvam COVID-19 gydymui, nors gali prireikti didesnių tyrimų, kad suprastume ivermektino poveikį kitiems kliniškai reikšmingiems rezultatams“, – tokias išvadas pateikė tyrimo autoriai. Mokslinė bendruomenė iki šiol skeptiškai vertina ivermektino naudojimą.

Taip pat publikacijoje siūlomi naudoti kiti būdai, pvz., inhaliatorius. Jie taip pat pat nėra patvirtintas ar rekomenduojamas medikų bendruomenės.

Nei Europos vaistų asociacija (EVA), nei Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nėra pripažinę ivermektino kaip vaistų nuo koronaviruso ir nerekomenduoja jų naudoti tuo tikslu. Kaip ir anksčiau, vienintelis garantuotai rekomenduojamas būdas yra skiepai. Medikų bendruomenė skatina atsargiau žiūrėti į nepatvirtintus gydymo būdus ir vadovautis profesionaliomis pasaulinėmis medikų rekomendacijomis.

  • Šaltiniai
  • https://www.medicalcare.com/physicians/3302333/Bryan-Ardis/
  • https://www.tn.gov/content/dam/tn/health/dar/DAR_november_2008.pdf
  • https://eu.usatoday.com/story/news/factcheck/2021/09/16/fact-check-cdc-didnt-warn-polio-like-disease-outbreak-2021/8333488002/
  • https://play.anghami.com/episode/1025174210
  • https://news.yahoo.com/fact-check-no-cdc-didnt-220539414.html
  • https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(21)00239-X/fulltext
  • https://www.gavi.org/vaccineswork/ivermectin-why-potential-covid-treatment-isnt-recommended-use
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)