Tokia melagiena dalijasi portalas „Paranormal“. Straipsnio pabaigoje taip pat patariama „tikros“ informacijos ieškoti portale „Propaganda.news“, taigi, galima įtarti, kad tai – dar vienas melagienų pilnas šaltinis.

Manipuliacija: jodas – naujasis ivermektinas

Betadinas – jodo pagrindu pagamintas nosies purškalas. Straipsnyje teigiama, neva jis itin veiksmingas kovojant su COVID-19 atmainomis. Taip pat jis lyginamas su ivermektinu – dar vienu nepatvirtintu, seniau kaip veiksmingu eskaluotu, vaistu.

Pirmiausia, nei Europos vaistų asociacija (EVA), nei Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nėra pripažinę jodo purškalo kaip veiksmingo, siekiant užkirsti kelią virusiniams susirgimams. Kaip ir anksčiau, vienintelis garantuotai rekomenduojamas būdas yra skiepai. Palyginimas su antiparazitiniu vaistu ivermektinu teisingas, tik kitame kontekste. Taip, jodas galimai panašiai veiksmingas, kiek ir ivermektinas, tai reiškia – neveiksmingas. Mat ivermektino nei EVA, nei PSO taip pat nerekomendavo vartoti. Priešingai, buvo skatinama atsargiau žiūrėti į nepatvirtintus gydymo būdus ir vadovautis profesionaliomis pasaulinėmis medikų rekomendacijomis.

Klaidinga: Vyriausybė puola iš tiesų veikiančias gydymo nuo COVID-19 priemones

Iš tiesų Vyriausybė skatina laikytis PSO ir EVA rekomendacijų. Niekur nėra įrodyta, kad ivermektinas ar jodas iš tiesų veiktų – tokie tinkamos apimties tyrimai nebuvo atlikti, o pastebimas poveikis per menkas, kad būtų pripažintas koks nors veiksmingumas. Vienintelė nuolatinė rekomendacija yra skiepai, kurie išties padeda sumažinti viruso plitimą ir ilgalaikes pasekmes juo užsikrėtus.

Klaidinga: „rekomenduojami toliau nurodyti betadino naudojimo būdai kovai su kinų mikrobais“

Tokios rekomendacijos nėra. Straipsnyje minima rekomendacija – tai daktaro Jeffrey S. Rosenbloomo kalbos. Tai tėra vieno gydytojo nuomonė, išsakyta net ne oficialioje konferencijoje, o jo „Youtube“ kanale. Kitas panašią nuomonę turintis ir jodą naudoti skatinantis daktaras – loristas Erikas Hensenas. Visos pateikiamos rekomendacijos yra jų asmeninė nuomonė, todėl ja, kol nėra oficialių pasisakymų, vadovautis nederėtų.

  • Šaltiniai
  • https://www.jstor.org/stable/20095211
  • https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/who-advises-that-ivermectin-only-be-used-to-treat-covid-19-within-clinical-trials
  • https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/why-you-should-not-use-ivermectin-treat-or-prevent-covid-19
  • https://betadine.com/
  • https://www.webmd.com/lung/news/20210915/antivaxxers-gargling-with-the-antiseptic-betadine
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)