Beveik minutės trukmės vaizdo įraše moteris atidaro „Johnson & Johnson“ vakcinos nuo COVID-19 pakuotę, patvirtindama, kad pakuotė tikrai buvo sandariai uždaryta. Iš dėžutės išvyniojamas preparato informacinis lapelis. Lapelis pasirodo esąs beveik tuščias – jame nematyti jokių užrašų, kuriuose būtų nurodytos vakcinos kontraindikacijos, nurodymai, kaip preparatas turi būti vartojamas. Tačiau abejose lapelio pusėse aiškiai matomas QR kodas ir instrukcijos, ką su juo reikėtų daryti.

Vaizdo įrašas pasitelkiamas neva įrodyti, kad nuo vakcinos vartotojų slepiama svarbi informacija, kad, esą, matomas vaizdas yra keistas, neįprastas. Moteris įrašo gale sako: „Tai turbūt magija. Jis tuščias. Visas lapelis“.

Tačiau iš tiesų nieko čia neįprasto nėra, o pats gamintojas viešai paaiškina, kodėl lapelis buvo paliktas tuščias. Tokiu įrašu tiesiog siekiama suklaidinti žiūrovus, nuteikti juos prieš vakcinaciją.

Apsilankius interneto svetainėje janssenmd.com ir atlikus reikiamo preparato paiešką randamas detalus „Johnson & Johnson“ kurtos COVID-19 vakcinos pakuotės aprašas kartu su nuotraukomis. Apibendrinimo skiltyje nurodoma (aut. past. – pateikiame teksto vertimą iš anglų į lietuvių kalbą):

„Pakuotės lapelyje, kuris pridedamas prie „Janssen COVID-19“ vakcinos, pateikiama informacija apie tai, kaip elektroniniu būdu pasiekti galiojimo datą ir FDA patvirtintas faktų suvestines ar gaminių monografijas, kurias galima rasti adresu www.vaxcheck.jnj.

Pakuotės informaciniame lapelyje nurodoma, kad priekinė ir galinė įdėklo plokštės buvo tyčia paliktos tuščios, o faktų suvestinės ar gaminių monografijos pateikiamos elektroniniu būdu tol, kol galios FDA išduotas sąlyginis leidimas arba bus sulaukta vietos šalies patvirtinimo. Šis sprendimas užtikrina, kad vakcinuojantys asmenys ir vartotojai turi naujausią informaciją, pasiekiamą www.vaxcheck.jnj arba www.janssencovid19vaccine.com, kurioje atsispindi bet kokie pakeitimai, padaryti suderinus su sveikatos priežiūros institucijomis. Faktų suvestinėse ar gaminių monografijose pateikiama išsami informacija apie preparatą, įskaitant sudedamąsias dalis, dozavimą ir vartojimą, įspėjimus ir kontraindikacijas.“

Remiantis šia informacija galima teigti, kad vaizdo įrašas, kuriame parodomas tuščias „Janssen COVID-19“ vakcinos informacinis lapelis, nepateikiant informacijos, kad jis paliktas tuščias todėl, kad visą prieinamą informaciją galima rasti internete, nuskenavus pateiktą QR kodą, gali klaidinti įrašo žiūrovus. Visą informaciją apie „Janssen COVID-19“ vakciną lietuvių kalba galima rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją