Kelių sekundžių trukmės vaizdo įraše matomi viena juosta išsirikiavę Italijos Finansų policijos pareigūnai, nusiimantys šalmus prieš skanduojančią minią. Protesto dalyviai tokį žingsnį pasitinka ovacijomis ir palaikymo šūksniais.

Prieš skiepus nusistatę asmenys šį vaizdo įrašą netruko susieti su pasipriešinimu daug kur šalyje naudojamiems „žaliesiems pasams“ ir vakcinacijai nuo COVID-19 apskritai. Tokiomis sąsajomis dalintasi ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos, Serbijos gyventojų „Facebook“ paskyrose.

Ta pati klaidinga vaizdo įrašo interpretacija pasirodė skirtingose šalyse

Atlikus vaizdų paiešką internete nesunku tiksliai nustatyti, kokio protesto kadrai matomi vaizdo įraše. Įrašas buvo nufilmuotas Romos „Leonardo da Vinci – Fiumicino“ oro uoste, kur vyko oro linijų bendrovės „Alitalia“ darbuotojų protestas.

Jau seniai finansinių bėdų turėjusi įmonė nuo spalio 15 d. liausis egzistavusi, o vietoje jos įsikurs nauja kampanija „ITA“. Iš 10 tūkst. iki šiol dirbusių „Alitalia“ darbuotojų ketinama pasilikti tik 2800, taigi, tūkstančiai žmonių už dviejų savaičių liks be darbo. „Alitalia“ darbuotojai ir profesinės sąjungos rugsėjo 24 d. susirinko į protestą, išreikšti pyktį dėl susiklosčiusios situacijos.

Nors vietos policijos teigimu nė vienas rugsėjo 24 d. protesto dalyvis nebus patrauktas į baudžiamąją atsakomybę, bet be neramumų renginio metu nebuvo apsieita – prireikė riaušių malšinimo pareigūnų įsikišimo, buvo užblokuotas pagrindinis greitkelis, vedantis į oro uostą, dėl streiko „Alitalia“ privalėjo atšaukti daugiau nei 130 skrydžių.

Ar policijos pareigūnai nusiėmė šalmus dėl solidarumo?

„Facebook“ išplatintas vaizdo įrašas, kuriame matomi Finansų policijos pareigūnai, prieš minią nusiimantys šalmus, nebūtinai reiškia, kad policija nusprendė prisidėti prie protesto ir išreiškė palaikymą miniai. Nors žiniasklaidoje nepasirodė viešas policijos atstovų komentaras dėl šio gesto, protestų metu jėgos struktūrų atstovai įprastai nusiima šalmus, siekdami sumažinti įtampą. Tai – dialogo kūrimo taktikos dalis.

Žinant, kad rugsėjo 24 d. surengto protesto metu vyko susidūrimų su policija labai tikėtina, kad pareigūnai nusiėmė šalmus, siekdami išvengti smurto ir suvaldyti minią.

Išvados

Remiantis pateiktais duomenimis galima teigti, kad minėtas vaizdo įrašas, kuriame matomi Italijos finansų policijos atstovai, prieš protestuotojus nusiimantys šalmus, nėra susijęs su koronavirusu, vakcinomis ar „žaliuoju pasu“. Šiuose kadruose įamžinti rugsėjo 24 d. Romoje „Leonardo da Vinci“ oro uoste vykusio „Alitalia“ darbuotojų protesto vaizdai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)