„Taip atrodo 2021 pandeminiai vaikai VAKCINOS KEIČIA ŽMOGAUS DNR“, – tokia žinute dalinosi socialinių tinklų vartotojai.

Žinutę papildantis vaizdo įrašas, kuriame vaizduojamas kūdikis tamsiomis akimis, buvo peržiūrėtas 4,6 tūkst. kartų.

„Leiskit man šį tą jums pasakyti – jei neturite pandeminio kūdikio, turite manęs paklausyti. Ar supratote, ką turiu omenyje? Šie nauji pandeminiai kūdikiai yra kitokie. Visiškai kitokie. Jei paskutinis mano kūdikis, kurio susilaukiau per pandemiją būtų mano pirmasis, aš būčiau vienturčio motina. Aš būčiau vieno vaiko motina. Aš neturėčiau trijų, nes jie sukurti kitaip, aš bandau jums paaiškinti. Jie sukurti kitaip. Jie ne tokie kaip visi kiti vaikai. Jie gimsta su charakteriu. Jei būčiau susilaukusi jos pirmos, aš būčiau tik vieno vaiko motina. Taigi, jei jūs neturite 2020 ar 2021 m. kūdikio, nekalbėkit su manimi, palikit mane ramybėje, nelįskit prie manęs, nes jūs nežinote, kaip sudėtinga turėti „pandeminį“ kūdikį.“, – kalbama vaizdo įraše (aut. past. – pateikiame vertimą iš anglų į lietuvių kalbą).

Klaidinanti žinutė

Šio moters paaiškinimo, nors ji nė vienu žodžiu neužsimena apie vakcinas nuo COVID-19, ir neįprastos kūdikio didelėmis akimis išvaizdos socialinių tinklų vartotojams pakako padaryti išvadai, neva vaikas toks gimė dėl DNR mutacijų po vakcinacijos.

„Melo detektorius“ pateikia faktus, kodėl ši internete paskleista informacija yra neteisinga.

1. Vaizdo įraše apskritai nėra kalbama apie vakcinas nuo COVID-19, nei apie pakeistą vaiko DNR. Įraše kalbanti moteris kalba tik apie sunkumus susilaukus kūdikio pandemijos metu.

2. Ant vaizdo įrašo matomas „TikTok“ vartotojo vardas „larasaadeddine1“, pagal kurį galima atsekti, kas pirmasis pasidalino šiuo vaizdo įrašu. Moteris, kurios paskyroje randamos net kelios vaizdo įrašo kopijos pristato save kaip farmacininkę, dvynių, mergaitės ir berniuko, mamą.

Viename iš vaizdo įrašų, kuriame vaizduojamas tas pats kūdikis, kurio atvaizdu pasinaudojo melagienų skleidėjai, paaiškinama, kad tai – mergaitė vardu Rêve, nufilmuota, kai jai tebuvo dvi dienos, svėrusi mažiau nei 2 kg. Vaizdo įrašas padarytas Naujagimių intensyviosios terapijos skyriuje, kurio specializacija – sergančių ar neišnešiotų naujagimių priežiūra.

„TikTok“ paskyros „larasaadeddine1“ vaizdo įrašo kadras

Peržiūrėjus ir kitus toje pačioje paskyroje patalpintus vaizdo įrašus tampa aišku, kad per anksti gimusi mergaitė – viena iš dvynių, o įrašais „TikTok“ dalinasi kūdikių mama.

Vieno 2020 m. gruodžio 30 d. paskyroje patalpinto vaizdo įrašo, kuriame matomi abu dvyniai, komentare skelbiama, kad dvyniams – jau 4 mėnesiai. Vadinasi, moteris dvynių susilaukė 2019 m. Tuo tarpu pirmąją vakciną nuo COVID-19 Pasaulio sveikatos organizacijai išimties tvarka patvirtino tik 2020 m. gruodžio 31 d. vadinasi, net ir nežinant, kad vaizdo įraše buvo nufilmuotas neišnešiotas kūdikis, negalima būtų tvirtinti, kad kūdikis ar jo mama buvo kokiu nors būdu buvo paveikti vakcinų. Kai pasaulyje pasirodė pirmoji vakcina nuo COVID-19, minėtai mergaitei jau buvo 4 mėnesiai.

„TikTok“ paskyros „larasaadeddine1“ vaizdo įrašo kadras

Liepos 4 d. publikuotame vaizdo įraše dvynukų mama komentuoja gandus, esą jos kūdikis atrodo kaip ateivis. Ji paaiškina, kad nepyksta ant komentatorių, kurie internete užgauliojo kūdikį ir nukreipia kamerą į mergaitę Rêve, parodydama, kaip ji atrodo paaugusi.

„TikTok“ paskyros „larasaadeddine1“ vaizdo įrašo kadras

3. Turimi duomenys rodo, kad visos šiuo metu naudoti patvirtintos COVID-19 vakcinos yra saugios tiek nėščiajai, tiek kūdikiui. Pirminiai duomenys, surinkti Jungtinėse Amerikos Valstijose stebint nėščias pasiskiepijusias moteris patvirtino, kad vakcinos nėštumo eigai ar vaisiui nekenkia. Plačiau apie šiuos tyrimus galima skaityti čia.

Išvados

Didelio dėmesio sulaukusiame vaizdo įraše nufilmuotas neišnešiotas kūdikis, sulaukęs dviejų dienų amžiaus. Motina kūdikio susilaukė 2019 m., todėl su vakcinomis šis gimdymas neturi nieko bendro. Šiuo metu per anksti gimusi mergaitė, kaip rodo kiti toje pačioje paskyroje patalpinti įrašai, yra sveika.

Nėra jokių įrodymų, kad vakcinos nuo COVID-19 keltų pavojų nėščioms moterims, neigiamai paveiktų nėštumą ar turėtų neigiamos įtakos gimusiam kūdikiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)