Į Italijoje populiarią pokalbių laidą „Dritto e rovescio“ rugsėjo 16 d. susirinko įvairių sričių specialistai, tarp kurių buvo ir politikas, Italijos farmacininkų federacijos prezidentas Andrea Mandelli. Laidoje diskutuota apie populiariausius prieš skiepus nusiteikusių asmenų skleidžiamus mitus ir daugelyje Italijos vietų taikomą „žaliąjį pasą“ – dokumentą, įrodantį, kad asmuo yra pasiskiepijęs nuo COVID-19 arba jau persirgęs infekcija.

A. Mandelli po to, kai pasidalino informacija apie tai, kad šiuo metu Italijoje intensyvios terapijos skyriuose daugiausia gydomi nepasiskiepiję nuo COVID-19 asmenys, sulaukė komentaro iš vienos studijoje laidą stebėjusios žiūrovės. Cristina iš Turino, prisistačiusi esanti medicinos seselė, paprieštaravo A. Mandelli teiginiui tvirtindama, esą visi į intensyvios terapijos skyrius guldomi žmonės yra pasiskiepiję nuo viruso.

Moters replika sulaukė žiūrovų plojimų, o už jos nugaros pasirodė plakatas su užrašu „No Green Pass“ (liet. „Žaliajam sertifikatui – ne“). Laidos vedėjas Paolo Del Debbio publikai metė kandžią repliką, klausdamas, kodėl žinia, kad daug pasiskiepijusių žmonių yra intensyvios terapijos skyriuose yra pasitinkama plojimais. „Kokio velnio jūs plojate?“, – publikos klausė laidos vedėjas.

Toliau laidą tęsė kitos moters iš studijos komentaras, o seselė Cristina pasitraukė į salės gilumą.

Skirtingai nei buvo teigiama kai kuriuose laidos įrašo komentaruose socialiniuose tinkluose („Ir staiga ryšys su šia slaugytoja nutrūko.“), laidos transliacija nebuvo nutraukta. Tai įrodo viešai prieinamas laidos įrašas. Išsakiusi savo nuomonę Cristina atsitraukė, užleisdama vietą kitos laidos žiūrovės komentarui.

Klaidinanti žinutė

Skirtingai nei tvirtino slaugės pasisakymo sužavėti socialinių tinklų vartotojai, ji tiesioginio eterio metu nedemaskavo melo, o, atvirkščiai, pasidalino klaidinga informacija. Visų pirma, svarbu paminėti tai, kad nėra aišku, apie kokią statistiką kalba atsiliepimą palikusi seselė. A. Mandelli pateikė komentarą šalies mastu, o žiūrovė Cristina, jam atsakydama, nepateikė informacijos, apie kokį miestą ar konkrečią ligoninę ji kalba, tvirtindama, kad intensyvios terapijos skyriuose daugiausia gydomi paskiepyti asmenys.

Jei seselė, kaip ir A. Mandelli kalbėjo turėdama omenyje visos Italijos sergamumo tendencijas, tuomet jos replika nėra teisinga.

Oficialioje Aukščiausiojo sveikatos instituto Italijoje suvestinėje nurodoma, kad per pastarąsias 30 d. daugiausia COVID-19 atvejų užfiksuota tarp nepasiskiepijusių žmonių. „Pastebima, kad pilna vakcinacija smarkiai sumažina riziką užsikrėsti SARS-Cov-2 virusu, palyginus su nevakcinuotais asmenimis (77 proc. sumažina užsikrėtimo galimybę, 93 proc. – hospitalizacijos, 96 proc. – intensyvios terapijos ir mirties tikimybę)“, – rašoma ataskaitoje.

Tame pačiame dokumente pateikiama lentelė, kurioje nurodyta, kiek pasiskiepijusių ir nepasiskiepijusių asmenų Italijoje šiuo metu gydomi intensyvios terapijos skyriuose.

Ataskaita apima duomenis nuo šių metų rugpjūčio 6 d. iki rugsėjo 5 d. Šiuo laikotarpiu intensyvios terapijos skyriuose iš viso gulėjo 786 nepasiskiepiję asmenys, 26 tik viena vakcina pasiskiepiję ir 163 pilnai pasiskiepiję nuo viruso asmenys. Vadinasi iš dalies ir pilnai pasiskiepijusių asmenų, kuriems prireikė gydymo intensyvios terapijos skyriuose, buvo maždaug keturis kartus mažiau, nei nepasiskiepijusių.

Italijos Aukščiausiojo sveikatos instituto pateikiama informacija apie sergamumą COVID-19 ir vakcinacijos statusą

Išvados

Remiantis pateikta oficialiąja statistika galima teigti, kad laidos metu pasisakiusi seselė buvo neteisi. Netiesą sakė ir socialinių tinklų vartotojai, teigę, kad šis žmogus demaskavo melus ir atskleidė tiesą. Iš tiesų Italijoje intensyvios terapijos skyriuose didžioji dalis pacientų – nepasiskiepiję nuo COVID-19 asmenys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)