Portale „Paranormal“ pasirodė publikacija pavadinimu „Norite nuplikti? Pasiskiepykite kovidų „vakcina“!“ Joje pateikiama informacija apie nuplikimą yra absoliutus melas.

Melas: beveik 1700 žmonių neteko plaukų po to, kai buvo paskiepyti nuo koronaviruso

Tokių faktų nerasta – klausimas apie nuplikimą dėl nuo Covid-19 saugančios vakcinos niekada nė nebuvo keltas žinomuose tyrimuose, jo nesiekta patvirtinti ar paneigti oficialia medicinine patikra, nes duomenų apie tai apskritai nėra. Tad šis skaičius – 1700 žmonių – visiškai laužtas iš piršto.

Vienintelis straipsnis, kuriame minimas nuplikimas nuo Covid-19 vakcinos, yra melagienų atskleidimo portale. Nepriklausoma faktų tikrinimo agentūra tikrino melaginguose portaluose sklandantį teiginį, neva minėtoji vakcina sukelia nuplikimą ir impotenciją. Jų išvada atlikus išsamų informacijos tyrimą: nėra įrodymų, kad vakcinos sukelia nuplikimą ir seksualinę impotenciją.

Melas: Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenys rodo, kad tarp žmonių, kurie pasiskiepijo, žaibiškai plinta autoimuninė alopecija (žmogų be plaukų paliekanti autoimuninė liga, – Red.)

PSO niekur nemini autoimuninės alopecijos kaip šalutinio vakcinos nuo Covid-19 poveikio, apie tai nekalba ir kiti medikai.

Negana to, su autoimuninėmis odos ligomis dirbantys gydytojai aktyviai skatina pacientus skiepytis.

Žurnale apie dermatologiją skelbiama, kad dermatologinių problemų turintys pacientai taip pat turėtų būti visiškai paskiepyti ir skiepai nepakenks nei jų odos, nei galvos odos problemoms, nei turės įtakos tuo metu atliekamoms terapijoms.

„Visos šiuo metu turimos vakcinos yra inaktyvuotos, todėl jos yra saugios net naudojant biologiškai“, – teigiama dermatologų straipsnyje.

Melas: „...kelios dienos po injekcijos mergaitė pastebėjo, kad iš galvos iškrenta plaukų gabalai“

PSO ir kituose oficialiuose šaltiniuose nuplikimas minimas nebent kaip paties Covid-19 pasekmė. Teigiama, kad dauguma žmonių mato pastebimą plaukų slinkimą praėjus dviem ar trims mėnesiams po karščiavimo ar ligos. Praėjus keliems mėnesiams po atsigavimo nuo Covid-19, daugelis žmonių teigia, kad jų plaukai iškrenta dideliais gumulėliais.

Išvados

Vakcina nuo Covid-19 plikimo nesukelia. PSO duomenimis, vakcinos gali sukelti lengvą, trumpalaikį šalutinį poveikį, pvz., karščiavimą ar skausmą, ar paraudimą injekcijos vietoje. Dauguma reakcijų į vakcinas yra lengvos ir praeina per kelias dienas. Plikimą – ir tai ne iš karto, o po ilgesnio laiko – gali sukelti nebent pats Covid-19 virusas.

  • Šaltiniai
  • https://www.who.int/news-room/q-a-detail/coronavirus-disease-(covid-19)-vaccines-safety
  • https://www.poynter.org/?ifcn_misinformation=pfizer-vaccines-can-cause-baldness-and-sexual-impotence
  • https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/causes/covid-19
  • https://www.hmpgloballearningnetwork.com/site/thederm/news/faq-psoriasis-and-covid-19
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)