Portale „Paranormal“ pasakojama apie Ray‘jaus Kurzweilo prognozę, kaip dirbtinis intelektas vystysis metams bėgant. Nors prognozė išversta ir tiksliai, faktai rodo, kad tiek inžinierius, tiek jį dabar percituojantis portalas, klysta.

Melas: „iPhone“ jau prilygsta žmogaus smegenims

Šiame „Paranormal“ straipsnyje rašoma, pagal žymių inžinierių prognozes jau „iPhone 11“ turėtų prilygti žmogaus smegenims.

Visų pirma, jeigu minėtasis modelis prilygtų žmogaus smegenims, naujausi modeliai jas turėtų pralenkti. Tačiau kadangi „iPhone“ vis dar kuriami inžinierių ir kompiuterinės technikos specialistų – tai yra, žmonių – jų galimybės, akivaizdu, nėra didesnės nei žmogiškosios. Tam tikrų mąstymo dalykų bei savarankiškų veiksmų galima išmokyti savo telefoną, tačiau tai labiau panašėja į šuns dresavimą nei pokalbį su kitu, net labiau už tave patį išsivysčiusiu žmogumi.

Melas: apie 2020-uosius kompiuteriai prilygs žmogaus smegenų veiklai

Straipsnyje cituojamas R. Kurzweilas teigia, kad iki 2020 m. bus sukurtas toks kompiuteris, kuris galės imituoti žmogaus smegenų veiklą, o iki 2029 m. atsiras visiškai žmogaus smegenis atstojantis kompiuteris.

Tiesa ta, kad bet kuriai, net ir profesionaliausiai kompiuteriniai įrangai, smegenims prilygti per sunku.

Melagiena apie dirbtinį intelektą

Specialistų teigimu, kad ir kokie galingi bei brangūs būtų šiuolaikiniai kompiuteriai, lyginant su gyvų organizmų smegenimis jie nublanksta. Pavyzdžiui, mažutėse pelės smegenyse funkcijos atliekamos 9000 kartų greičiau, nei asmeniniame kompiuteryje, modeliuojančiame pelės smegenų veikimą. Kompiuteriai ne tik lėtesni – jie sunaudoja net 40 000 kartų daugiau energijos nei smegenys.

„Žvelgiant grynai iš inžinerinės perspektyvos, smegenims pernelyg sunku prilygti“, – sakė tyrimą, lyginantį kompiuterių ir smegenų galimybes, atlikęs Stenfordo universiteto bioinžinerijos profesorius-adjunktas Kwabena Boahenas.

Melas: internetas aprėpia 85 proc. viso pasaulio

Straipsnyje teigiama, kad 2021 belaidė interneto prieiga aprėps 85 procentus žemės paviršiaus ir bus prieinama kone kiekvienam asmeniui.

Tiesa ta, jog 2019-aisiais internetas buvo pasiekiamas ir naudojamas 86,6 proc. išsivysčiusių pasaulio šalių gyventojų. Neišsivysčiusių šalių statistika nė neskelbiama, be to, jose internetas prieinamas kur kas sunkiau, taigi straipsnio autorių pateikiami skaičiai nėra teisingi.

Manipuliacija: dirbtinis intelektas gali lemti žmonijos eros pabaigą

Straipsnyje nėra minimi jokie šį teiginį patvirtinantys ar bent kvestionuojantys tyrimai. Ir vis dėlto antraštėje teigiama, kad dirbtinis intelektas gali lemti žmonijos eros pabaigą.

Tokių tyrimų nėra atlikta, taip pat nebūtų net galimybės patvirtinti ar paneigti šį teiginį, mat kol dirbtinis intelektas neprilygsta žmogaus smegenims, nėra būdo ir tyrimui atlikti. Be to, tokiu atveju reiktų iš anksto būti įsitikinus, kad protingesnis dirbtinis intelektas bus nusiteikęs priešiškai žmonių atžvilgiu, o tuo įsitikinti nėra galimybės.

  • Šaltiniai
  • https://www.delfi.lt/mokslas/technologijos/zmogaus-smegenu-pagrindu-sukurtas-kompiuteris-veikia-9000-kartu-greiciau-uz-iprastini.d?id=64675429
  • https://klaipeda.diena.lt/naujienos/mokslas-ir-it/mokslininkas-kuria-zmogaus-smegenis-imituojanti-kompiuteri-294478
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Global_Internet_usage
  • https://www.wired.com/story/apples-latest-iphones-packed-with-ai-smarts/
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)