Skiepų priešininkų grupėse socialiniame tinkle „Facebook“ platinamos žinutės apie tai, koks pavojingas yra adenovirusas, naudojamas vakcinoms kurti.

„Adenovirusas, kurio deda į "skiepus" yra labai atsparus kvėpavimo takų ir akių virusas, gyvybingas nuo - 50 iki +50 ir paplitęs Afrikoje“, – teigiama vienoje žinutėje „Facebook“, tačiau joje neminima, kad vakcinoms gaminti pasitelkiami adenovirusai yra genetiškai modifikuoti, todėl negali daugintis ląstelėse ar sukelti ligos.

AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto sukurtai vakcinai nuo COVID-19 gaminti buvo pasitelkta modifikuota šimpanzių adenoviruso, žinomo „ChAdOx1“ pavadinimu, versija. Adenovirusai paprastai sukelia simptomus, panašius į peršalimą ar gripą, tačiau vakcinų sudėtyje jie nekelia jokio pavojaus, nes yra pakeičiami taip, kad patekę į ląstelę negalėtų daugintis ir sukelti susirgimo.

Tuo tarpu „Johnson & Johnson“ vakcinos gamybai buvo panaudotas kitas virusas, pavadinimu „adenovirusas 26“. Šis virusas įprastai taip pat sukelia į peršalimą panašius simptomus, tačiau vakcinų kūrėjų yra modifikuotas taip, kad patekęs į ląstelę negalėtų daugintis ar sukelti ligos.

Taigi, vakcinoms gaminti naudojami adenovirusai yra neaktyvūs ir nepavojingi.

Be to, ši vakcinų kūrimo technologija jau gerai pažįstama mokslininkams. Šiuo metu klinikinių bandymų stadiją yra pasiekusios vakcinos nuo ŽIV, Ebolos viruso, gripo viruso, Tuberkuliozės mikobakterijos ir Pjautuvinės plazmodijos, kurios taip pat kuriamos adenoviruso vektoriaus pagrindu.

Tiek „AstraZeneca“, tiek „Johnson & Johnson“ sukurtų vakcinų nuo COVID-19 saugumas ir efektyvumas buvo įrodytas klinikinių bandymų metu, kuriuose, atitinkamai, dalyvavo 32 449 ir 43 783 savanorių.

Šiuo metu „AstraZeneca“ vakcinos informaciniame lapelyje nurodoma, kad vakcinos teikiama apsauga nuo simptominio susirgimo COVID-19 liga siekia 62.6 proc. pasiskiepijus abejomis skiepo dozėmis. Nė vienas, pasiskiepijęs abejomis vakcinos dozėmis, tyrimo dalyvis nemirė nuo COVID-19.

„Johnson & Johnson“ kurta vakcina, kaip nurodoma preparato apraše, suteikė 66,9 proc. apsaugą nuo simptominio susirgimo COVID-19 po skiepo praėjus 14 dienų, ir 76,7 proc. apsaugą nuo sunkios ligos formos.

Išvados

Remiantis šia informacija, galima daryti išvadą, kad kai kurių vakcinų nuo COVID-19 gamyboje naudojami adenovirusų vektoriai nekelia jokio pavojaus besiskiepijantiems žmonėms. Vakcinoms gaminti naudojami adenovirusai yra genetiškai modifikuoti ir negali daugintis ląstelėje ar sukelti ligos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)