Portale „Minfo“ pasirodė Aurimo Guogos straipsnis „Aktualiausia Holokausto pamoka šiandien“. Straipsnyje autorius melagingai sulygina dabartinę situaciją Lietuvoje su antrojo pasaulinio karo ir žydų genocido nelaimėmis.

Melas: skiepyti lygūs ne žydų tautybės asmenims

„Kaip ir šiandien paskiepyti, anuomet lietuviai atsidūrė privilegijuotųjų gretose. Galėjo su vokiečiais sėdėti kavinėse, galėjo kiek telpa varyti ant žydų“, – rašo autorius.

Tiesa ta, kad lyginti pasiskiepijusius su ne žydų tautybės asmenimis karo metais iš esmės klaidinga. Nacistinės Vokietijos vadovas Adolfas Hitleris teigė, kad žydai nepriklauso net žemesniajai rasei, jie esą tiesiog ne žmonės. Nuo 1941 m. iki 1944 m. Lietuvoje trukęs holokaustas lėmė beveik 200 tūkst. žmonių mirtį, atskiriant juos pagal tautybę.

Galimybių pasas išduodamas ne pagal tautybę, o pagal tai, ar esi pasiskiepijęs. Jo neturėjimas nelemia mirties ar žmogiškumui prieštaraujančių gyvenimo sąlygų.

Melas: padėtis Lietuvoje šiandien panaši į holokaustą

„Šiandien panaši padėtis, tik pasisakydamas už žmogiškumą žmogus rizikuoja nebent darbo vieta ir karjera“, – teigia autorius.

Padėtis į holokausto metais vykusią šiandieninėje Lietuvoje yra visiškai nepanaši. Holokaustas buvo masinis žydų tautybės žmonių naikinimas, išžudymas. Už skiepo atsisakymą niekas nėra nei skriaudžiamas, nei žudomas, priešingai – skiepijimasis apsaugo žmogų nuo sunkių Covid-19 atvejų formų ir, dažnu atveju, mirties nuo viruso komplikacijų.

Galimybių paso neturintys asmenys viso labo negali naudotis tam tikromis paslaugomis ir lankytis didelių susibūrimų vietose, kai kuriose kavinėse, parduotuvėse, renginiuose. Savo pačių ir kitų saugumo labui, o ne siekiant jiems pakenkti.

Melas: atimami pragyvenimo šaltiniai

„Šiandien, kai mus segreguoja ir atiminėja pragyvenimo šaltinius, suskiepytieji vėl bailiai tyli“, – teigia autorius.

Pragyvenimo šaltinio ar darbo už nepasiskiepijimą niekas neatima. Kai kurių darboviečių vidinė tvarka numato skiepų būtinumą – kolektyvo saugumo labui. Kiekvienas atvejis, kuomet žmogus negali skiepytis dėl medicininių priežasčių, vertinamas individualiai.

Galimybių paso neturintys asmenys ir toliau gali dirbti, lankytis bibliotekose, gauti sveikatos apsaugą ir psichologinę pagalbą, apsipirkti turgavietėse bei parduotuvėse, kurių prekybos plotas neviršija 1500 tūkst. kvadratinių metrų, lankytis muziejuose, važiuoti viešuoju transportu.

Išvados

Nors A. Guogos straipsnyje pateikiama informacija apie holokaustą teisinga (jis pamini, kad Lietuvoje per jį buvo nužudyta apie 200 tūkst. žmonių), šios tragedijos lyginimas su dabartine situacija Lietuvoje yra manipuliuojantis žmonių jausmais ir klaidingas.

  • Šaltiniai
  • https://lt.wikipedia.org/wiki/Holokaustas#%C5%BDyd%C5%B3_persekiojimas
  • https://www.bernardinai.lt/2011-09-23-20-klausimu-ir-atsakymu-apie-holokausta/
  • https://encyclopedia.ushmm.org/content/tr/article/introduction-to-the-holocaust
  • https://eimin.lrv.lt/lt/naudinga-informacija-1/informacija-verslui-del-covid-19/verslo-salygos-karantino-metu/galimybiu-pasas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)